Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ βιώνουν την μεγαλύτερη έλλειψη βρεφικών τροφών στην ιστορία τους. Τα ράφια πολλών σουπερμάρκετ είναι άδεια ενώ χιλιάδες νέοι γονείς πρέπει να οδηγήσουν πολλά χιλιόμετρα για να βρουν τροφές για τα παιδιά τους. Άλλοι, νερώνουν την σκόνη ή φτιάχνουν σπιτικές τροφές που ελλοχεύουν κινδύνους για τους ευαίσθητους οργανισμούς των λίγων μηνών βρεφών τους. Τι προκάλεσε αυτήν την νέα κρίση;

    Παρά τον πληθωρισμό που έχει φτάσει στα ύψη και την επισιτιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τεράστια έλλειψη παιδικών τροφών στις ΗΠΑ προκλήθηκε από άλλη αιτία.

    Στην αρχή του έτους, παρατηρήθηκε μία μόλυνση στο εργοστάσιο της Abbott, το μεγαλύτερο στην παραγωγή βρεφικών τροφών στην χώρα. Η μόλυνση φάνηκε να συνδέεται με τους θανάτους δύο βρεφών και έτσι το εργοστάσιο έκλεισε τον Φεβρουάριο. Δεν είναι γνωστό πότε και εάν θα ξανά ανοίξει ή πως θα αντικατασταθεί η παραγωγή των βρεφικών τροφών.

    Μέχρι τα μέσα Απριλίου είχε εξαφανιστεί το 40% του αποθέματος σε αποθήκες και σουπερμάρκετ, με αποτέλεσμα σήμερα τα ράφια να είναι σχεδόν άδεια. Οι λίγες βρεφικές τροφές που έχουν απομείνει είναι κλειδωμένες μέσα από πλεξιγκλάς, καθώς η τιμή του έχεις ξεπεράσει τα $100 για το κάθε κουτί, λόγω ζήτησης.

    έλλειψη βρεφικών τροφών

    Δείτε ακόμη: Πάνες για 120 δολάρια; Η εταιρία της Gwyneth Paltrow, Goop, σατιρίζει την υπερφορολόγηση βρεφικών προϊόντων

    Σε συνδυασμό με τις αγορές πανικού που κάνουν οι νέοι γονείς, οι οποίοι αγοράσουν 10-10 τα κουτιά με τον φόβο ότι θα ξεμείνουν, είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς τροφή για τα βρέφη. Πολλά σουπερμάρκετ, μάλιστα, έχουν περιορίσει τον αριθμό κουτιών που μπορεί να αγοράσει ο κάθε πελάτης.

    Η κατάσταση αυτή εκθέτει ακόμη περισσότερο σε προβλήματα υγείας τα νοικοκυριά που ζουν στο όριο της φτώχιας, καθώς δεν έχουν ασφαλείς εναλλακτικές για το πως θα ταΐσουν τα βρέφη τους. Οι οικονομικές τους δυσκολίες δεν τους επιτρέπουν να αγοράζουν τις ελάχιστες βρεφικές τροφές στις απλησίαστες τιμές που πωλούνται στο διαδίκτυο, ούτε να οδηγούν πολλά χιλιόμετρα με την τιμή της βενζίνης στα ύψη ώστε να βρουν κάποιο μάρκετ που να έχει αποθέματα.

    Ο CDC προτρέπει σε όσους γονείς μπορούν να θηλάζουν τα παιδιά τους ενώ εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα να τους δίνουν μόνο πλήρες αγελαδινό γάλα.

    H νέα αυτή κρίση αποτελεί απειλή για την υγεία χιλιάδες βρεφών τα οποία εξαρτώνται από τις σκόνες για την σίτιση και την ανάπτυξή τους.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Putin: Πότε θα προσαρτήσει τις περιοχές της Ουκρανίας; Τα τρία πιθανότερα σενάρια

    Piazza di Spagna: Σαουδάραβας κατέβηκε τα Σκαλινάτα της Ρώμης με την Maserati του – Συνελήφθη από τις Αρχές

    Βρετανία: Απαγορεύτηκαν οι διαφημίσεις αθλητικού σουτιέν της Adidas – Τα γυμνά στήθη που «ενόχλησαν»