Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η συμφωνία για περαιτέρω υγροποιημένο φυσικό αέριο μέχρι το 2030

    Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για να προμηθεύσουν 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, σε μια προσπάθεια να την «αποδεσμεύσει» από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι διατλαντικοί εταίροι. Η Ρωσία, μέχρι στιγμής, προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα και να βάλει τέλος σε όλες τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έως το 2027. Στην προσπάθεια αυτή, αναζητούν εναλλακτικές εισαγωγές αερίου και γίνονται επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ο κίνδυνος για πιέσεις στον εφοδιασμό και για ακόμη υψηλότερες τιμές αυξήθηκε καθώς η Ρωσία ζήτησε τη μετάβαση των πληρωμών για συμβόλαια φυσικού αερίου σε ρούβλια. Η κίνηση αυτή από τον Ρώσο πρόεδρο αποδεικνύει ότι το φυσικό αέριο αποτελεί έναν μοχλό «πίεσης», ο οποίος χρησιμοποιεί τις ενεργειακές προμήθειες ως όπλο στη μάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

    Ο Joe Biden είχε συνάντησε με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η πώληση του αμερικανικού LNG ήταν η προτεραιότητα στην ατζέντα του. Τα εργοστάσια LNG των ΗΠΑ παράγουν ήδη και οι αναλυτές λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος οποιουδήποτε πρόσθετου φυσικού αερίου των ΗΠΑ που αποστέλλεται στην Ευρώπη θα πρέπει να προέρχεται από εξαγωγές που θα πήγαιναν κάπου αλλού, με αποτέλεσμα οι ήδη αυξημένες τιμές να αυξηθούν περαιτέρω για να προσελκύσουν αυτά τα φορτία. Δεν έχει ξεκαθαριστεί η ποσότητα που θα έρθει από τις ΗΠΑ.

    «Συνήθως χρειάζονται 2-3 χρόνια για την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής, επομένως αυτή η συμφωνία μπορεί να αφορά περισσότερο την ανακατεύθυνση των υπαρχουσών προμηθειών παρά τη νέα χωρητικότητα», δήλωσε ο Alex Froley, αναλυτής φυσικού αερίου και LNG στο ICIS.

    Ακόμα κι αν τα 15 δισ. κυβικά μέτρα είναι εφικτό να φτάσουν στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 155 δισεκατομμύρια το 2021, δήλωσαν αναλυτές της ING Bank.

    Η Ε. Ε προετοιμάζει ένα αναβαθμισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και αποθήκευσης. Αυτό θα ενισχύσει τη βεβαιότητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις ανάγκες αποθήκευσης. Εξασφαλίζει επίσης την στενότερη συνεργασία εντός της Ε.Ε και των γειτονικών χωρών εταίρων της. Η Επιτροπή έχει προτείνει κανονισμό για την αποθήκευση ενέργειας για να διασφαλίσει ότι η υφιστάμενη υποδομή αποθήκευσης θα πληρωθεί έως και το 90% της χωρητικότητάς της έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

    Η συμφωνία για περαιτέρω υγροποιημένο φυσικό αέριο μέχρι το 2030

    Ο Biden και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσαν επίσης ένα ειδικό σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Θα εργαστούν για να στείλουν περίπου 50 δις. κυβικά μέτρα επιπλέον LNG έως το 2030. Η Ε.Ε έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει περισσότερο LNG μετά από συνομιλίες με χώρες, που είναι πιθανοί προμηθευτές.

    Μέχρι και η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Ε.Ε, δήλωσε ότι έχει μειώσει αισθητά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Η χώρα, όμως, χρειάζεται να αντιμετωπίσει άμεσα τις ελλείψεις φυσικού αερίου, καθώς η απόφαση του Putin για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια ανησύχησε τις εταιρείες και τα κράτη της Ε.Ε, που θα έρθουν αντιμέτωπες με τις συνέπειες.

    Η πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο πρέπει να υποστηρίζεται από συγκεκριμένο μηχανισμό. Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής Uniper είπε ότι δεν «έχουν λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση ή αίτημα να επεξεργαστούν τη διευθέτηση σε ρούβλια».

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Μαριούπολη: «Μπορεί και να είναι 300 οι νεκροί από την επίθεση στο θέατρο»

    Έτσι δρα ο Putin: Πώς ο πόλεμος του προς τη Δύση ξεκίνησε το 2012

    Telegram: Το social media που δεν είχε κανένας Ουκρανός πριν τον πόλεμο – Ξεπέρασε και το Instagram