Πίνακας Περιεχομένων
  1. Την Πέμπτη το Εθνικό Θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ θα ανακοινώσει κυρώσεις και για κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας που επιχειρούν σε αμερικανικό έδαφος, ενώ ήδη έχει μπλοκάρει τη Ρωσία από το να κάνει πληρωμές χρεών σε δολάρια που έχει στις αμερικανικές τράπεζες.

  Κάθε νέος γύρος κυρώσεων που ανακοινώνεται από τη Δύση, τραβάει όλο και πιο πολύ το σχοινί γύρω από τον Vladimir Putin. Είναι εμφανές πως δε θέλουν να πάνε άμεσα κατά πάνω του, αλλά το πάνε μέσω Θεσσαλονίκης, ελπίζοντας πως θα υποχωρήσει πριν χρειαστεί οι κυρώσεις να είναι πιο άμεσες. Έτσι, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας και του Vladimir Putin μετά τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από τους νεκρούς στη Μπούτσα της Ουκρανίας και σε αυτές περιλαμβάνονται και οι ενήλικες κόρες του.

  «Σήμερα κλιμακώνουμε δραματικά το οικονομικό σοκ επιβάλλοντας πλήρεις κυρώσεις περιορισμού στον μεγαλύτερο οικονομικό οργανισμό της Ρωσίας, την Sberbank, και τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα, την Alfa Bank», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ένας επικεφαλής της κυβέρνησης Biden. Η Sberbank κατέχει το 1/3 όλων των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και οι ΗΠΑ έχουν ήδη μπλοκάρει τα 2/3 αυτού του ποσοστού.

  «Σε αρμονία με την G7 και την Ε.Ε., ανακοινώνουμε το μπαν σε νέες επενδύσεις στη Ρωσία. Αυτό θα επικυρωθεί με ειδικό διάταγμα που θα υπογράψει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden».

  Στις κυρώσεις των ΗΠΑ, εκτός των δύο τραπεζών, βρίσκονται και Ρώσοι ολιγάρχες, αλλά και μέλη της οικογένειας και του Putin και άλλων μελών της ρωσικής κυβέρνησης.

  Η Mariya Putina και η Katerina Tikhonova, οι δύο ενήλικες κόρες του Putin, η γυναίκα και η κόρη του Sergey Lavrov, αλλά και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων ο Dmitry Medvedev και ο Mikhail Mishustin, θα υποστούν τις αμερικανικές κυρώσεις και θα προστεθούν στη λίστα των 140 ολιγαρχών και των οικογένειων τους, αλλά και των 400 Ρώσων αξιωματούχων που έχουν εδώ και μερικές εβδομάδες βρεθεί σε λίστα κυρώσεων.

  Πώς το Κίεβο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να σώζει ζωές – «Γίναμε μια μεγάλη startup»

  Την Πέμπτη το Εθνικό Θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ θα ανακοινώσει κυρώσεις και για κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας που επιχειρούν σε αμερικανικό έδαφος, ενώ ήδη έχει μπλοκάρει τη Ρωσία από το να κάνει πληρωμές χρεών σε δολάρια που έχει στις αμερικανικές τράπεζες.

  Αυτές οι κυρώσεις αναμένεται να οδηγήσουν το ΑΕΠ της Ρωσίας σε «συρρίκνωση με διπλάσιο ποσοστό το 2022. Δεν είναι σε διαδικασία απομόνωσης ως παριάς. Μόνο για φέτος το οικονομικό σοκ που προβλέπει το ΔΝΤ θα σβήσει τα τελευταία 15 χρόνια οικονομικών κερδών για τη χώρα», υποστηρίζουν αναλυτές στις ΗΠΑ.

  «Ακόμα και ένας αυτοκράτορας όπως ο Putin, έχει κοινωνικό συμβόλαιο με τους Ρώσους πολίτες. Πήρε την ελευθερία τους υποσχόμενος σταθερότητα, αλλά δεν τους δίνει σταθερότητα. Το ερώτημα δεν είναι και τόσο το τι μπορούμε να κάνουμε και πότε θα έχει επίδραση. Είνα, νομίζω, ποια είναι η τελική κίνηση για τον Putin; Για ποιον λόγο μπήκε σε αυτό το παιχνίδι. Μέχρι τώρα είναι μια ξεκάθαρη αποτυχία για εκείνον και κάποια στιγμή θα πρέπει να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα», δηλώνει ανώνυμα αξιωματούχος για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων προς τη Ρωσία.

  «Έχουμε πολλούς λόγους να πιστέψουμε ότι ο Putin και πολλοί από τους απόγονους του και τους ολιγάρχες κρύβουν τον πλούτο τους, κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με μέλη της οικογένειας να έχουν τοποθετήσει περιουσίες και πλούτο στο οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, αλλά και σε πολλά ακόμα μέρη του κόσμου. Γι΄αυτό ο συντονισμός, οι συντονισμένες προσπάθειες να μπλοκάρουμε τις περιουσίες και να αρπάξουμε τα πολυτελή αγαθά τους – αυτοκίνητα, γιοτ, σπίτια κτλ. – είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να δράσουμε μαζί. Πιστεύουμε ότι πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του Putin κρύβονται με μέλη της οικογένειας του και γι΄αυτό στοχεύουμε αυτούς».

  * Με πληροφορίες από CNN

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Roman Abramovich: Ζητάει δανεικά από τους φίλους του στο Χόλιγουντ και τις ΗΠΑ

  Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την κλιματική κρίση;

  Switchblade drones: Τα όπλα «καμικάζι» που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία