Ο Ουκρανικός στρατός έχει γίνει γνωστός για τον ηρωισμό του και την σθεναρή αντίσταση που προβάλει. Γυναίκες και ηλικιωμένοι έχουν επιλέξει να καταταχθούν για την πατρίδα τους. H Iryna Sergeyeva, λοιπόν, η γυναίκα που ήταν η πρώτη εθελόντρια που εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας το 2017, είναι πλέον η πρώτη εθελόντρια που γίνεται ανθυπολοχαγός.

    Η 38χρονη έγινε δεκτή στις εδαφικές αμυντικές δυνάμεις όταν η Ουκρανία προσπαθούσε ακόμη να καταπνίξει μια εξέγερση που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο το 2017. Τώρα, είναι η πρώτη γυναίκα που έλαβε το στρατιωτικό αξίωμα και συνεχίζει να μάχεται για τη χώρα της.

    Η Iryna εργάζεται ως επικεφαλής οργανωτής εθελοντικών δυνάμεων για την περιφέρειά της στο Κίεβο, όπου άτομα κάθε ηλικίας και υπόβαθρου δηλώνουν συμμετοχή για να πολεμήσουν. Πλέον η υπολοχαγός του στρατού αναφέρει ότι άλλες γυναίκες και άνδρες σπεύδουν να καταταγούν στον στρατό της Ουκρανίας χωρίς να συνυπολογίζουν τους κινδύνους του πολέμου.

    «Τις πρώτες μέρες, πολλές νεαρές γυναίκες ήρθαν θέλοντας να πάρουν στα χέρια τους ένα τουφέκι για να μπορέσουν να βγουν και να πολεμήσουν», είπε, σύμφωνα με την Daily Mail,  σε ένα υπόγειο γκαράζ που έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδια στρατιωτική βάση εκπαίδευσης. «Καταλάβαινα ότι πολλές από αυτές τις νεαρές γυναίκες ρομαντικοποιούσαν τα πάντα. Τα ηρωικά τους πνεύματα κέρδιζαν. Έπρεπε να τους πω ότι δεν είναι κατάλληλες για να καταταγούν» είπε αναφερόμενη στην φύση της δουλειά της.

    «Αλλά τότε αυτό ίσχυε και με μερικά από τα παιδιά» συνεχίζει. Η Sergeyeva είπε ότι ο στρατός έπρεπε να παρακάμψει τους νόμους του, που απαγόρευαν στις γυναίκες να καταταγούν, για να της επιτρέψει να περάσει δύο χρόνια στρατιωτικής εκπαίδευσης. Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόνο το πέντε τοις εκατό των στρατιωτών μάχης και των αξιωματικών στρατιωτικών πληροφοριών της χώρας πριν ξεκινήσει η ρωσική επίθεση, ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, σύμφωνα με την ίδια.

    Η ξαφνική καταστροφή της πόλης τους έχει επηρεάζει ανθρώπους, όπως η καλλιτέχνης Natalia Derevyanko. Η 24χρονη υπερασπίστηκε την απόφασή της να προσπαθήσει να πολεμήσει. «Η μαμά μου με επαίνεσε που το έκανα αυτό. Ο κόσμος αλλάζει επάγγελμα γιατί όλα γύρω μας ανατρέπονται», είπε η 24χρονη τη δεύτερη μέρα της εκπαίδευσης μάχης στο γκαράζ.

    Ακόμα, μια 22χρονη ψυχολόγος, η Olena Maystrenko, είπε ότι είχε ξεπεράσει τους αρχικούς της δισταγμούς και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να πυροβολήσει κάποιον. «Ήταν τρομακτικό, ειδικά στην αρχή, όταν παίρνεις για πρώτη φορά ένα όπλο και συνειδητοποιείς ότι μπορεί να χρειαστεί να σκοτώσεις κάποιον», είπε.

    Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να απειλούν το Κίεβο και όπως φαίνεται στις δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν από την αμερικανική δορυφορική εταιρεία Maxar Technologies, τα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν εξαπλωθεί σε πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Ρωσία: «Ανοίγεται» στη Δυτική Ουκρανία – 9 νεκροί και 57 τραυματίες στο Lviv

    Ουκρανία: Πώς ανατρέπει ο πόλεμος την ανάκαμψη των αεροπορικών πτήσεων στην Ευρώπη

    Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Κίεβο – Πυροβολικό επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις