Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η απάντηση της Δύσης θα εξαρτηθεί από τη Ρωσία

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Joe Biden, ερωτηθείς για την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε πως πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία. «Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως γράφει δημοσίευμα του CNN.

    Προειδοποίησε, όμως, ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Ρωσία θα πληρώσει ακριβά το τίμημα, κάνοντας λόγο για σκληρές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας, ενώ μίλησε και για βαριές απώλειες στο πεδίο της μάχης.

    Από την άλλη, η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει πως δεν έχει τέτοιο σκοπό, παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες. Έχει προχωρήσει σε μια σειρά αιτημάτων προς τις κυβερνήσεις της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της αμυντικής συμμαχίας θα πρέπει να περιοριστούν στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

    Οι συνομιλίες μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα δεν έφεραν καμία πρόοδο.

    Putin: Τρομάζει το σενάριο για επανάληψη της Κρίσης Πυραύλων στην Κούβα το 1962

    Η απάντηση της Δύσης θα εξαρτηθεί από τη Ρωσία

    Ο Biden σημείωσε πως η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία, εν μέσω της ανησυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μία επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες. «Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε», δήλωσε και πρόσθεσε:

    «Αλλά εάν όντως κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία, εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».

    Από την άλλη, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έλαβαν θετικά τα λόγια του Joe Biden. Όπως δήλωσε και ο Matthew Chance στο CNN, «είναι σοκαριστικό να κάνει διάκριση ο Biden στο κομμάτι ‘εισβολή’. Πόσο μικρή ή μεγάλη θα είναι δηλαδή. Είναι σαν να δίνει το πράσινο φως στον Putin να εισέλθει στην Ουκρανία με ευχαρίστησή του», και πρόσθεσε ότι ποτέ ξανά δεν έχει ακούσει τέτοιες δηλώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση. «Το Κιέβο είναι έκπληκτο», συμπλήρωσε.

    Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να εξηγήσει τα λόγια Biden, επισημαίνοντας πως «ο πρόεδρος Biden ήταν ξεκάθαρος με τον Ρώσο ομόλογό του. Αν ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις εισβάλλουν, τότε θα πρόκειται για μια εισβολή, η οποία θα αντιμετωπιστεί με μια γρήγορη αυστηρή και ενωμένη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους μας».