Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, θα διανείμει δωρεάν 400 εκατομμύρια μάσκες N95 σε πολίτες της χώρας από την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι New York Times, πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει την πανδημία.

    Οι μάσκες θα παραδοθούν σε φαρμακεία και κοινοτικά κέντρα υγείας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, και θα είναι διαθέσιμες στο κοινό από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. «Το πρόγραμμα θα λειτουργεί πλήρως ως τις αρχές Φεβρουαρίου», εξήγησε.

    Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε πως οι υφασμάτινες μάσκες δεν προσφέρουν τόση προστασία όσο οι μάσκες N95. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Biden δέχεται επικρίσεις στο ότι δεν κάνει αρκετά για να προωθήσει τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ την ώρα που το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού σαρώνει τις ΗΠΑ.

    Οι μάσκες N95, που ονομάστηκαν έτσι επειδή μπορούν να φιλτράρουν το 95 τοις εκατό όλων των αιωρούμενων σωματιδίων όταν χρησιμοποιούνται σωστά, ήταν σε έλλειψη στην αρχή της πανδημίας. Η ομάδα του Biden έχει επισημάνει ωστόσο στο παρελθόν ότι υπάρχουν πολλά αποθέματα από αυτές τις μάσκες.

    Πλεύρης: «Θα υπάρξει νέα παράταση των μέτρων» – Απέχουμε από το τέλος της πανδημίας σύμφωνα με τον ΠΟΥ

    Τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τις ελλείψεις που αντιμετώπιζαν σε μάσκες στην αρχή της πανδημίας, αλλά πολλά στελέχη νοσοκομείων έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν ευάλωτες με αποτέλεσμα τα πιο μικρά και λιγότερο χρηματοδοτούμενα νοσοκομεία να κινδυνεύσουν περισσότερο να αντιμετωπίσουν ελλείψεις, αν η Ν95 γίνει η «καθημερινή» μάσκα των Αμερικανών.

    Στο μεταξύ, διέθεσε επιπλέον δωρεάν διαγνωστικά τεστ μέσω ιστότοπου που ξεκίνησε επισήμως σήμερα τη λειτουργία του, μέσω του οποίου τα νοικοκυριά μπορούν να παραγγέλνουν τεστ.

    Οι μάσκες πάντως που θα δοθούν, θα είναι από απόθεμα των ΗΠΑ. Μια έρευνα από τους New York Times, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, διαπίστωσε ότι για χρόνια, το απόθεμα συγκεντρωνόταν για την προστασία από βιοτρομοκρατικές επιθέσεις. Η Κίνα κατασκεύασε τις μισές μάσκες του κόσμου, πριν εμφανιστεί εκεί ο κορωνοϊός, και η χώρα θησαύρισε, αφήνοντας τα νοσοκομεία των ΗΠΑ – και τον υπόλοιπο κόσμο – να αγωνίζονται για προμήθειες. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν ανησυχητικές ελλείψεις σε εξοπλισμό.

    Η κυβέρνηση Biden υποσχέθηκε να διορθώσει αυτές τις ελλείψεις. Σε ακρόαση της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, η Dawn O’Connell, βοηθός γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, είπε ότι το απόθεμα είχε 737 εκατομμύρια μάσκες N95, όλες από εγχώριους κατασκευαστές.