Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange, και η αρραβωνιαστικιά του Stella Moris θα παντρευτούν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας  Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου κρατείται κατά τη διάρκεια της υπόθεσης έκδοσής του. Ο 50χρονος καταζητείται στις ΗΠΑ που ζητούν να εκδοθεί, προκειμένου να τον δικάσουν για κατασκοπεία και δημοσίευση μυστικών αρχείων που σχετίζονται με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

  Σε περίπτωση που εκδοθεί, δικαστεί και καταδικαστεί, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών. Η ομάδα Don’t Extradite Assange (DEA) είπε ότι ο γάμος θα πραγματοποιηθεί από έναν ληξίαρχο, με μόνο τέσσερις καλεσμένους, δύο μάρτυρες και δύο φύλακες να παρευρίσκονται.

  Κρατείται στο Μπέλμαρς από το 2019 και προηγουμένως πέρασε επτά χρόνια φιλοξενούμενος αλλά και αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η τελετή θα γίνει τις ώρες του επισκεπτηρίου στη φυλακή και οι καλεσμένοι θα πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως μετά την λήξη της. Η Vivienne Westwood, η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας που υπήρξε μακροχρόνια υποστηρικτής, σχεδίασε το νυφικό της Moris, ανέφερε η ομάδα DEA. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει παράσχει ένα κιλτ για τον Assange σε ένδειξη της σκωτσέζικης κληρονομιάς του.

  H Moris έχει δύο μικρούς γιους με τον Assange. Μετά την τελετή θα κόψει μια γαμήλια τούρτα και θα κάνει μια ομιλία έξω από τη φυλακή μπροστά στους υποστηρικτές τους. Έχει γίνει το πρόσωπο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, και οι υποστηρικτές του κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να αποκρύψει τις αναφορές που σχετίζονται με την ασφάλεια.

  Η βρετανική δικαιοσύνη του στέρησε τη δυνατότητα να εφεσιβάλει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο τάχθηκε υπέρ της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Ακόμα μπορεί να αμφισβητήσει νομικά την ενδεχόμενη κυβερνητική απόφαση έκδοσής του. Ο Assange είχε κερδίσει μια απόφαση κατά της έκδοσής του, αφού οι δικηγόροι του υποστήριξαν επιτυχώς ότι θα κινδύνευε να αυτοκτονήσει εάν μεταφερόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε έφεση και έπεισε τους δικαστές ότι δεν θα μπει σε κελί απομόνωσης σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης υψίστης ασφαλείας. Αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την αίτησή του, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Priti Patel, θα λάβει την τελική απόφαση για την υπόθεση, εκτός εάν οι δικηγόροι του Assange θέσουν κάποια νέα αμφισβήτηση σε ξεχωριστό σημείο της υπόθεσης.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr: 

  Putin: Τα πυρηνικά μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

  Ρωσία: Σχεδιάζει να απαγάγει ανθρώπους από τη Χερσώνα – Θα τους μεταφέρει σε ρωσικό έδαφος

  Πώς η αεροπορία της Ουκρανίας «ισοπεδώνει» τα ρωσικά αεροσκάφη