Πίνακας Περιεχομένων
  1. Οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον
  2. Νέο κύμα κορωνοϊού το καλοκαίρι
  3. «Τρίτο καλοκαίρι πανδημίας και ακόμη δεν πήραμε το μάθημά μας»

  Όλοι έχουμε καταλάβει ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού όλο και ανεβαίνουν. Η εικόνα αυτή δεν παρουσιάζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ένα κύμα φαίνεται να προ των πυλών.

  Αναφορικά με το Our World In Data ο κυλιόμενος μέσος εβδομαδιαίος όρος των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού ανά εκατομμύριο κατοίκων αυξάνεται σε χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ελλάδα.

  Οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον

  Η μεγάλη και δραματική έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία. Την ίδια ώρα, στην Γαλλία τα κρούσματα αυξήθηκαν από 224 στις 13 Ιουνίου στα 920 μέσα σε μια εβδομάδα. Το ανησυχητικό είναι πως μιλάμε για καλοκαιρινή εποχή, που υποτίθεται ότι η πανδημία περιορίζεται σημαντικά.

  «Η πανδημία επιταχύνεται εκ νέου, παρά τον ζεστό καιρό», λέει ο δρ Μπενζαμέν Νταβιντό, λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Raymond-Poincare κοντά στο Παρίσι. «Οι νέες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον είναι κατά 10% – 15% μεταδοτικότερες κι αυτό είναι που δίνει μια πρόσθετη ώθηση στον ιό», δήλωσε ο ίδιος στο γαλλικό ραδιόφωνο για να προσθέσει ότι μεσοπρόθεσμα η κατάσταση μπορεί να είναι «πολύ δύσκολη» στα νοσοκομεία της Γαλλίας.

  Από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα Υγείας, δρ Νταμιάν Μασκρέ είπε στο δεύτερο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης ότι οι προαναφερθείσες υποπαραλλαγές οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των θανάτων στην Πορτογαλία κι ότι στη Γαλλία οι εισαγωγές στη νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 27% σε μία εβδομάδα και στις ΜΕΘ κατά 17%.

  Νέο κύμα κορωνοϊού το καλοκαίρι

  Στη Γερμανία, αν και είναι χαμηλότερος ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φτάνοντας τα 715 κρούσματα τη Δευτέρα, ωστόσο αυξάνεται σταθερά από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, όταν είχαν καταγραφεί 325 μολύνσεις. Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ έκανε λόγο για «θερινό κύμα» κρουσμάτων κορωνοϊού.

  «Αυτό δυστυχώς γίνεται πραγματικότητα» είπε ο ίδιος στην εφημερίδα Rheinische Post την περασμένη εβδομάδα, καλώντας με ανάρτησή του στο Twitter τις ευάλωτες ομάδες να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου και υπενθυμίζοντας πως οι μάσκες είναι μια καλή ιδέα σε κλειστούς χώρους.

  «Τρίτο καλοκαίρι πανδημίας και ακόμη δεν πήραμε το μάθημά μας»

  Στην Ιταλία τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα από 354 σε 549 και σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο Υγείας ΙSS της χώρας ο ρυθμός μεταδοτικότητας αυξάνεται εκ νέου σε επιδημικό επίπεδο. Αν και το ποσοστό των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ μειώνεται, μόνον μία από τις 21 περιφέρειες της Ιταλίας θεωρείται ακόμη «χαμηλού κινδύνου», 14 κατατάσσονται στην κατηγορία του «μέτριου» κινδύνου κι οι υπόλοιπες έξι στις «υψηλού» κινδύνου.

  Για τον πρώην πρόεδρο του ινστιτούτου, καθηγητή Βάλτερ Ριτσιάρντι, η κυβέρνηση Ντράγκι ίσως βιάστηκε να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα. «Είναι το τρίτο καλοκαίρι (πανδημίας) κι ακόμη δεν έχουμε πάρει το μάθημά μας», είπε. «Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας κατά τις πιο ευνοϊκές περιόδους στη μάχη κατά των ιών, την άνοιξη και το καλοκαίρι και πρέπει να προετοιμαστούμε για δυσάρεστες συνθήκες το φθινόπωρο. Νομίζω τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει» συμπλήρωσε.

  Στην Ολλανδία τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας να αποδίδει στις υποπαραλλαγές BA.4 and BA.5 την αύξηση των μολύνσεων ανά την υφήλιο. Σύμφωνα με το Our World in Data ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ολλανδία αυξήθηκε από 117 σε 204 την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Υγείας Ερνστ Κουίπερς να προειδοποιεί για τον «πολύ υπαρκτό» κίνδυνο να μολυνθούν εκατομμύρια άνθρωποι το φθινόπωρο.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πιθανές ημερομηνίες για τις πρόωρες εκλογές

  «40 βαθμοί, λιώνει το κορμί»: Ήρθε ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού – Την Πέμπτη η κορύφωσή του

  Νέα μάστιγα η κλοπή βενζίνης – Ποια οχήματα μπαίνουν στο στόχαστρο και ποια η μέθοδος των επιτήδειων