Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια από νωρίς το απόγευμα και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.

    Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε νότιους νοτιοδυτικούς έως 5 μποφόρ. Στα κεντρικά και νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα θα φτάσει:

    • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 39 με 42 βαθμούς,
    • στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 43 και κατά τόπους τους 44 με 45 βαθμούς,
    • στις νησιωτικές περιοχές τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

    Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

    Η πρόγνωση για αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου

    Την Παρασκευή, «ψυχρό μέτωπο από την κεντρική Ευρώπη κινούμενο ανατολικά θα μεταφέρει πιο δροσερές αέριες μάζες προς τη χώρα μας και θα εκτοπίσει τις πολύ θερμές αέριες μάζες προς τα νοτιοανατολικά. Αυτή η σύγκρουση των διαφορετικής θερμοκρασίας αερίων μαζών θα προκαλέσει ιδιαίτερα έντονους βορειοδυτικούς ανέμους από τα βόρεια προς τα νότια θυμίζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Επίσης, προς τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας θα ξεσπάσουν πολύ ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι και έντονους κεραυνούς που είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα σε τοπικό κυρίως επίπεδο», ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

    Νέο ισχυρό θερμό κύμα από Δευτέρα

    Επίσης, τόνισε πως «αν και το Σαββατοκύριακο θα πάρουμε μια ανάσα δροσιάς, αυτή- όπως όλα δείχνουν- θα είναι πολύ σύντομη μιας και από τη Δευτέρα νέο ισχυρό θερμό κύμα θα μας απασχολήσει ξανά και μάλιστα, θα συνδυαστεί και με έντονα μελτέμια. Εκτιμούμε ότι κοντά στις 13 του μήνα θα λάβει τέλος αυτή η παρέλαση των πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Μέχρι τότε ετοιμότητα και πολύ μεγάλη προσοχή από όλους μας», κατέληξε.