Πίνακας Περιεχομένων
    1. Κατακόρυφη η αύξηση των προϊόντων στις λαϊκές
    2. Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές των τροφίμων
    3. Οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν

    Η κακοκαιρία Ελπίς έφερε μαζί της μια σειρά προβλημάτων, εκ των οποίων δεν έχουν βρει λύση ακόμα. Όπως για παράδειγμα το ρεύμα, που τρεις ημέρες μετά δεν έχει επανέλθει σε ορισμένες περιοχές της Αττικής ή όπως οι δρόμοι, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι παγοδρόμια βάζοντας σε κίνδυνο τους πολίτες.

    Ένα όμως μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι τιμές των οπωροκηπευτικών, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις από τη δυσκολία μετακινήσεων, αλλά και του παγετού, έκαναν τους πάγκους στις λαϊκές να είναι απλησίαστοι. Κουνουπίδια, κολοκύθια, μελιτζάνες, αγγουράκια είχαν τιμές που σε έπιανε η καρδιά σου.

    Που οφείλεται η νέα κακοκαιρία που έρχεται το Σαββατοκύριακο – Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα χιονίσει

    Κατακόρυφη η αύξηση των προϊόντων στις λαϊκές

    Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Κεντρικής Αγοράς (ΟΚΑΑ), η επικρατούσα τιμή στα αγγουράκια ήταν 2,30 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν μόλις 1 ευρώ. Τα κολοκύθια πωλούνταν προς 1,50 ευρώ, δηλαδή 0,20 ευρώ παραπάνω από πέρσι και 0,30 ευρώ ακριβότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Στα κουνουπίδια η επικρατέστερη τιμή ήταν 1,10 ευρώ έναντι 0,43 ευρώ πέρσι, στις μελιτζάνες 2,80 ευρώ έναντι 2 ευρώ πέρσι και 1,80 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, στα μπρόκολα 1,60 ευρώ δηλαδή 1 ευρώ ακριβότερα από πέρσι, ενώ οι πιπεριές μοιάζουν με είδος πολυτελείας αφού έφτασαν να πωλούνται προς 2,20 ευρώ το κιλό έναντι 1,30 ευρώ πέρσι.

    Εκτός από τους ενδογενείς παράγοντες, που ωθούν προς τα πάνω τις τιμές στα οπωροκηπευτικά, οι καταναλωτές έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται από την εικόνα και πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων και δη των αγροτικών προϊόντων.

    Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές των τροφίμων

    Σύμφωνα με την ανάλυση του ειδικού τμήματος της Τράπεζας Πειραιώς, η διεθνής αγορά των αγροτικών προϊόντων συνεχίζει να καταγράφει υψηλές αποδόσεις για μια ακόμα χρονιά. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το αυξημένο κόστος στις τιμές των λιπασμάτων και πρώτων υλών, η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας, οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας, ενίσχυσαν τις τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

    Επιστροφή σε μια κανονικότητα από Δευτέρα: Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση – Ποια μέτρα παραμένουν

    Οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν

    Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αύξηση στις τιμές δεν είναι κάτι προσωρινό, αλλά να διατηρηθούν για τους επόμενους 12-18 μήνες.

    Κι αυτό αποδίδεται στους νέους προβληματισμούς και τις ανησυχίες, που δημιουργεί ήδη η μετάλλαξη Όμικρον, συντηρώντας ταυτόχρονα, ένα αυξημένο επίπεδο πληθωρισμού στην παγκόσμια διεθνή οικονομία. Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό των αγορών γεωργικών εμπορευμάτων, με τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων, στο σιτάρι (+20,34%), στο καλαμπόκι (+22,57%), στο ρύζι (+17,98%), στα βοοειδή (+20,76%), στη ζάχαρη (+21,89%), στο βαμβάκι (+44,14%) και στον χυμό πορτοκαλιού (+18,70%), να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.

    Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που προκάλεσε η πανδημία το 2021, πιθανά θα συνεχίσουν να υφίστανται και στο Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. Ωστόσο, τα μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας φαίνεται να δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας, για πιθανό τέλος της μέσα στο 2022. Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις για τον αγροτοδιατροφικό τομέα το 2022 παραμένουν, με το ενεργειακό κόστος (περαιτέρω ενίσχυση διεθνών πετρελαϊκών τιμών) και το κόστος καλλιέργειας (περαιτέρω αύξηση στις τιμές λιπασμάτων) να καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή. Επιπλέον οι καιρικές συνθήκες (φαινόμενο la-Ninia) θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την παραγωγή, επιδεινώνοντας τη σχετική  διαθεσιμότητα των  αγροτικών προϊόντων πιθανά μέχρι τον Μάρτιο  του 2022.