Πίνακας Περιεχομένων
    1. Οι δρόμοι που έκλεισαν από την κακοκαιρία
    2. Έκκληση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων

    Η κακοκαιρία «Ελπίς» στην Αττική έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους δρόμους, με πολλούς να έχουν κλείσει λόγω της  χιονόπτωσης. Κάποιοι από τους οδηγούς είναι εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους που είναι σχεδόν ακινητοποιημένα. Η Τροχαία έχει ήδη απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Κανελλοπούλου (Κατεχάκη) και στα δύο ρεύματα από τη λεωφόρο Μεσογείων προς την περιφερειακή Υμηττού, αλλά και στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περ. Καρέα.

    Προβλήματα σημειώνονται και στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη λεωφόρο Κηφισίας από το Δαχτυλίδι και μετά, στη λεωφόρο Μεσογείων, στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη λεωφόρο Διονύσου, στην Αττική Οδό και την Αθηνών-Λαμίας. Σε πολύ μεγάλα κομμάτια των συγκεκριμένων δρόμων τα αυτοκίνητα πηγαίνουν σημειωτόν. Προβλήματα παρατηρούνται, επίσης, στην οδό Κλεισθένους στον Γέρακα και στην άνοδο της Λεωφόρου Πεντέλης στα Βριλήσσια.

    Παράλληλα η Τροχαία με συνεχείς ανακοινώσεις ενημερώνει τους οδηγούς για τους δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η κυκλοφορία, αλλά και για τα σημεία που είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στις 13:17 ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως υπάρχουν δυσκολίες στη Μεσογείων στον Σταυρό στην Αγία Παρασκευή, με τα εκχιονιστικά να δίνουν αγώνα για να μείνει καθαρός ο δρόμος. Μεγάλη ταλαιπωρία στην Αττική Οδό με τα αυτοκίνητα να είναι ακινητοποιημένα και τους οδηγούς να είναι εγκλωβισμένοι μέσα.

    Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στους δρόμους, καθώς ακυρώσεις δρομολογίων σημειώνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Λεκανοπεδίου. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τον ΟΑΣΑ, αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από την κακοκαιρία.

    Οι δρόμοι που έκλεισαν από την κακοκαιρία

    14:07 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN ΣTHN Λ. ΠAN. KANEΛΛOΠOYΛOY AΠO TH ΣYMBOΛH THΣ ME THN Λ. MEΣOΓEIΩN KAI ΣTA ΔYO PEYMATA.

    12.35 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN ΣTH Λ. EΛ. BENIZEΛOY (HΛIOYΠOΛH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA AΠO THN ΠΛATEIA 28HΣ OKTΩBPIOY ΠPOΣ THN ΠEP. KAPEA.

    12:25 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN 1) ΣTHN E.O. OINOHΣ – MAΓOYΛAΣ AΠO TO YΨOΣ TOY EPΓOΣTAΣIOY TITAN PEYMA ΠPOΣ BOIΩTIA. 2) ΣTHN E.O. MEΓAPΩN- AΛEΠOXΩPIOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA AΠO TO 12O XΛM. ΘEΣH ΛOYMΠA ΠPOΣ MEΓAPA. 3) ΣTHN Λ. ΠAN. KANEΛΛOΠOYΛOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA AΠO THN OΔO ΠINΔOY ΠPOΣ THN ΠEP. YMHTTOY.

    10:53 ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 1) ΣΤΗ Λ. ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ. 2) ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΧΛΟΗΣ ΕΩΣ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ. 3) ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΆΓΙΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΕΩΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.

    10:30 ΛOΓΩ XIONOΠTΩΣHΣ YΠOXPEΩTIKH XPHΣH ANTIOΛIΣΘHTIKΩN AΛYΣIΔΩN 1) ΣTHN OΔO ΔEPBENOXΩPIΩN AΠO TO YΨOΣ THΣ KANTINAΣ ME THN EΠΩNYMIA ΘANAΣHΣ ΣTO PEYMA ΠPOΣ BOIΩTIA 2) ΣTHN Π.E.O. AΘHNΩN – ΘHBAΣ AΠO TO YΨOΣ ΠPATHPIOY YΓPΩN KAYΣIMΩN CYCLON KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ.

    09:50 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN 1) ΣTHN OΔO ANAΣTAΣEΩΣ (ΠAΠAΓOY) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TA KOIMHTHPIA ΠAΠAΓOY ΠPOΣ TON YMHTTO. 2) ΣTH Λ. ΔIONYΣOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO THN ΠEPIOXH THΣ ANATOΛHΣ (N. MAKPH) ΠPOΣ ΠENTEΛH. 3) ΣTHN ANΩNYMO OΔO (KAIΣAPIANH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TO YΨOΣ THΣ KAΛOΠOYΛAΣ ΠPOΣ YMHTTO.

    08:50 ΛOΓΩ XIONOΠTΩΣHΣ ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN 1) ΣTHN ΛEΩΦOPO ΠAPNHΘOΣ AΠO TO YΨOΣ TOY TEΛEΦEPIK KAI ΣTA ΔYO PEYMATA. 2) ΣTHN OΔO ΔIONYΣOY AΠO TO YΨOΣ TOY 414 ΣNEN ΠPOΣ TON AΓ. ΠETPO. KAI 3) AΠAΓOPEYΣH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN ΦOPTHΓΩN ΣTHN Π.E.O. AΘHNΩN – ΘHBAΣ AΠO TO YΨOΣ TOY ΠPATHPIOY YΓPΩN KAYΣIMΩN CYCLON PEYMA ΠPOΣ ΘHBA.

    Έκκληση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων

    Έκκληση προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες, απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς».

    «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

    Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

    Παράλληλα σε μερική επιφυλακή τέθηκε από χθες το βράδυ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

    Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε επίσης ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ προσέθεσε ότι όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. «Η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ακόμη, τονίστηκε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

    Επιπλέον, λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα (Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κυκλάδες) βρίσκονται σε επιφυλακή με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα. Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).