Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η αποτίμηση της επίσκεψης

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Joe Biden στον Λευκο Οίκο, πραγματοποίησε μια σημαντική και ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο. Σε αυτήν αναφέρθηκε φυσικά και στον πόλεμο της Ρωσίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας».

    Ειδικότερα, είπε: «Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία».

    Σε γενικές γραμμές, η ομιλία φαίνεται πως «άγγιξε» τους παρευρισκομένους, ωστόσο η Kamala Harris δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της. Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter: «Οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες μας είναι ισχυροί και βαθαίνουν κάθε μέρα που περνά».

    Τα λόγια της συνοδεύτηκαν και από μία φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν ή μετά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, στην οποία προήδρευσε.

    Η αποτίμηση της επίσκεψης

    Όσον αφορά την αποτίμηση της επίσκεψης, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για μία απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη που δείχνει ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης.

    Στο μεταξύ, τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογράμμισε και ο γνωστός φίλος της Ελλάδας, Αμερικανός Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Bob Menendez , ο οποία συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά την ομιλία του στο Καπιτώλιο και σε ανάρτησή του που ακολούθησε έγραψε: «Η εταιρική σχέση και η φιλία ΗΠΑ-Ελλάδας, με τις ρίζες τους σε κοινές αξίες, δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Η δέσμευση για δημοκρατία και ασφάλεια και οικονομική ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σιδερένια» κατέληξε ο Menendez.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Γιατί η Ευρώπη φοβάται μια νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο;

    Γράφεται ιστορία: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν και επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

    Μεγάλη Βρετανία: Είδος προς εξαφάνιση το διάσημο fish ‘n’ chips