Πίνακας Περιεχομένων
    1. Πλήττεται το νοσηλευτικό προσωπικό στο Κεμπέκ

    Το Κεμπέκ είναι μια από τις πιο χτυπημένες περιοχές του Καναδά σε επίπεδο απωλειών από κορωνοϊό, η πιο χτυπημένη για την ακρίβεια, με 12.028 νεκρούς. Στις 11 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν 62 νέες απώλειες και η κατάσταση πια απαιτεί πιο δραστικές λύσεις. Έτσι, ο κυβερνήτης Φρανσουά Λεγκό ανακοίνωσε την Τρίτη πως επεξεργάζεται την επιβολή ενός νέου φόρου που θα μπαίνει αυτόματα σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν δίχως να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που να δικαιολογεί τον μη εμβολιασμό.

    «Μια συμβολή υγείας θα χρεωθεί σε όλους τους ενήλικες που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Είμαστε πια σε αυτό το σημείο. Όσοι αρνούνται να κάνουν τη δόση τους, φέρουν ένα οικονομικό βάρος στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους κατοίκους του Κεμπέκ. Δε μπορεί το 10% να επιβαρύνει το 90%».

    Αυτή η απόφαση από τις τοπικές αρχές έρχεται καθώς υπάρχει αυξανόμενος κοινωνικός θυμός για τα νέα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί, ενώ είναι ελάχιστη η διαθεσιμότητα και καθυστερεί αρκετά η διάθεση των ενισχυτικών δόσεων εμβολιασμού. Μάλιστα, η κριτική οδήγησε σε παραίτηση τον δρ. Οράσιο Αρούδα, ο οποίος υπηρέτησε για 12 χρόνια ως επικεφαλής του Οργανισμού Υγείας του Κεμπέκ και είχε εκλεγεί το 2020 για μια τριετία ακόμα.

    «Τα πρόσφατα σχόλια για την αξιοπιστία των απόψεων μας και για την επιστημονική μας εγκυρότητα, προκαλούν αμφιβολίες και αντιδράσεις στην κοινωνία και δεν έχουμε τη στήριξή τους», έγραψε στην επιστολή παραίτησης του ο Αρούδα. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας ο Αρούδα είχε επιτρέψει στο προσωπικό των οίκων φροντίδας να μετακινούνται από δομή σε δομή και αυτό συνετέλεσε σύμφωνα με στοιχεία σε 4.000 θανάτους, κυρίως ηλικιωμένων. Πρόσφατα, είχε δεχτεί κριτική γιατί υποστήριξε πως οι μάσκες Ν95 δεν είναι απαραίτητες για καθηγητές και νοσηλευτικό προσωπικό, σε αντίθεση με όσα λένε οι ειδικοί σε παγκόσμια κλίμακα.

    Πλήττεται το νοσηλευτικό προσωπικό στο Κεμπέκ

    Σε αντίθεση με τις άλλες περιφέρειες του Καναδά, στο Κεμπέκ μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν ενισχυτικές δόσεις σε άνω των 40 ετών, ενώ στο Οντάριο οι κάτοικοι άνω των 18 ετών κάνουν την ενισχυτική από τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Το Κεμπέκ αποτελεί ένα μέρος αυστηρών πολιτικών, καθώς την περασμένη εβδομάδα δείχε ανακοινωθεί πως στα μαγαζιά κάνναβης και στις κάβες, απαγορεύεται να μπουν οι ανεμβολίαστοι.

    Τις τελευταίες εβδομάδες στο Κεμπέκ έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό 20.000 εργαζόμενοι στην υγεία και άλλοι 50.000 είναι σε υποχρεωτική άδεια λόγω υπερκόπωσης. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που αυξάνονται οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και έχουν βρεθεί σε σημεί κορύφωσης και η ελπίδα εναποτίθεται στο να συμβεί στο Κεμπέκ ό,τι και στη Νότιο Αφρική που άρχισε η πτώση της έξαρσης μετά από 2-3 εβδομάδες.

    Πηγή: Guardian