Πίνακας Περιεχομένων
  1. Η απάντηση της KFC

  Η KFC κατηγορείται για μια «παραπλανητικά στοιχεία» σχετικά με την εκτροφή κοτόπουλων, αφού ακτιβιστές επισκέφτηκαν ξανά μια φάρμα που προβλήθηκε από έναν YouTuber. Στο Behind the Bucket που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, o Niko Omilana πήγε σε μια φάρμα που διαχειρίζεται η εταιρεία κρέατος Moy Park, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πουλερικών στην Ευρώπη, που πουλά κοτόπουλο στην KFC. Μετά την επίσκεψη των ακτιβιστών, έχει ξεσπάσει ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων.

  Οι συνθήκες εκεί προφανώς δεν είναι καλές, παρότι στην ταινία παρουσιάζονταν τελείως διαφορετικά. Επισκεπτόμενοι τη φάρμα τον Φεβρουάριο, μυστικοί ερευνητές που εργάζονταν για τη vegan μάρκα τροφίμων VFC περιέγραψαν ότι τα κοτόπουλα δεν έμεναν σε υπόστεγα, ενώ υπήρχε ελάχιστο φρέσκο ​​άχυρο και μερικά άρρωστα, κουτσά ή νεκρά πτηνά.

  Πλάνα που δημοσίευσε η VFC από το εσωτερικό της φάρμας, η οποία έχει χωρητικότητα 380.000 πτηνών, φαίνεται να δείχνει το πάτωμα μουσκεμένο με περιττώματα ζώων. Στην ταινία, υποστήριζαν ότι το άχυρο είναι φρέσκο. Διακρίνονται και νεκρά πουλιά πεσμένα στο πάτωμα. Υπήρχαν επίσης κάδοι που περιείχαν σφάγια νεκρών κοτόπουλων.

  Ο καθηγητής Andrew Knight, από το University of Winchester’s Center for Animal Welfare, είπε ότι τα πουλιά φαινόταν να κρατούνται συνωστισμένα, μέσα σε ένα τεράστιο υπόστεγο, χωρίς να τηρούνται τα περιβαλλοντολογικά πρωτόκολλα. Λόγω του συνωστισμού τα πτηνά ήταν περιορισμένα και δυσκολεύονταν να βρουν τροφή, ακόμα και να περπατήσουν.

  Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Ο Paul Roger, κτηνίατρος και ιδρυτικό μέλος της Animal Welfare Science, Ethics and Law Veterinary Association, είπε ότι τα πουλιά παρουσίαζαν «σημάδια στρες, όπως πέσιμο φτερών και τοπική μόλυνση του δέρματος».

  Η απάντηση της KFC

  Απαντώντας στους ισχυρισμούς για παραπλανητική απεικόνιση των συνθηκών στο πτηνοτροφείο, η KFC είπε: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ευημερία των κοτόπουλων στην αλυσίδα εφοδιασμού μας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Moy Park για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται αυτά τα πρότυπα και θα συνεχίσουμε να προάγουμε τη διαφάνεια, η οποία είναι σημαντικό μέρος του έργου μας. Μένουμε μακριά από τις παρανοήσεις».

  Ένας εκπρόσωπος του Moy Park είπε στην Guardian, ότι το προσωπικό επισκέπτεται τα πτηνά τρεις φορές την ημέρα για να τα ελέγχει. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η φάρμα τηρεί όλα τις προϋποθέσεις.  «Οι ισχυρισμοί όπως αυτοί αντιμετωπίζονται απίστευτα σοβαρά και εξετάσαμε αμέσως το βίντεο μαζί με ανεξάρτητους ελέγχους και κτηνιατρικές εκθέσεις. Η φάρμα ακολουθεί υψηλά πρότυπα και τα προκαταρκτικά ευρήματά μας δείχνουν ότι τα πληροί. Τα πουλιά επιδεικνύουν φυσικές συμπεριφορές και το αγρόκτημα τηρεί όσα απαιτούνται για την εκτροφή και την καλή τους διαβίωση».

  Όσον αφορά τα νεκρά πτηνά τόνισε ότι ο «ένας μικρός αριθμός πτηνών μπορεί να πεθάνει μεταξύ των ελέγχων. Αναγνωρίζονται και απομακρύνονται κατά την επόμενη επιθεώρηση». Tην επόμενη φορά που θα αγοράσετε ένα bucket, σκεφτείτε όλα αυτά.

  Photo: Unsplash.com

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Γαλλία: Macron και Le Pen ξαναρχίζουν τις εκστρατείες – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

  Ουκρανία: Πάνω από 10.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη – Πιθανή η χρήση χημικών προειδοποιεί ο Zelensky

  Αντώνης Σύκαρης: Νεκρός στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης