Φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν την πολιτικό του SPD, Nancy Fraeser, με τον συνάδελφό της στο κόμμα και υπουργό Εργασίας Hubertus Heil, τον δήμαρχο του Κιέβου, Vitali Klitschko, και τη Γερμανίδα πρέσβη Anka Feldhusen, στο μπαλκόνι της κατοικίας του πρέσβη, προκάλεσαν αντιδράσεις. Οι τέσσερις κρατούν ποτήρια σαμπάνιας, μερικές φορές γελώντας στις κάμερες των δημοσιογράφων, παρά τα όσα συνέβησαν στο Κίεβο.

    Όταν η Faeser βρέθηκε αντιμέτωπη με μία από αυτές τις φωτογραφίες στo «RND on site» του εκδοτικού δικτύου Γερμανία το βράδυ της Τρίτης στο Πότσνταμ, είπε: «Μετανιώνω για τη φωτογραφία». «Σίγουρα δεν ήταν κατάλληλο». Η χαλαρή αντιμετώπιση του πολέμου από πρόσωπα της πολιτική, τον έχουν κάνει να φαίνεται με μια παραίσθηση.

    Σίγουρα και η φωτογράφιση του πρόεδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, και της γυναίκας του στην Vogue, συνέβαλλε στην αντίληψη αυτή. Τα πεδία των μαχών είναι το λιγότερο με το οποίο ασχολούμαστε. Αντίθετα έκανε ξεκάθαρο πως όλα είναι θέμα διπλωματίας και μια καλή ιστορία μπορεί να παρακινήσει περισσότερους.

    Ταυτόχρονα, η εικόνα είναι εύκολο να εξηγηθεί επειδή η κανονική καθημερινή ζωή έχει επιστρέψει στο Κίεβο αυτή τη στιγμή, παρά των συνεχιζόμενων μαχών στα ανατολικά της χώρας. «Ο κόσμος πηγαίνει για ψώνια. Υπάρχουν ξανά λουλούδια φυτεμένα σε δημόσιο χώρο. Ο κόσμος πηγαίνει σε μπαρ, κάθεται σε καφετέριες, πηγαίνει στη δουλειά του».

    Είναι δύσκολο να το καταλάβεις, αλλά μπορείς να το δεις στην εικόνα, είπε η Faeser. «Το βράδυ ήμασταν καλεσμένοι στον πρέσβη και τον δήμαρχο του Κιέβου, Vitali Klitschko , και τελικά επιλέξαμε το ίδιο ποτό με αυτόν». Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Δεν θα το ξαναέκανα. Γιατί αυτό εκφράζει κάτι που είναι ακατάλληλο όταν έρχεσαι από άλλη χώρα».

    Εκτός από το Κίεβο, η Faeser και ο Heil επισκέφτηκαν επίσης την κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη Irpin. Οι φωτογραφίες από το μπαλκόνι του πρέσβη είχαν προκαλέσει κύμα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Γενικός Γραμματέας του CDU, Mario Czaja, ήταν από εκείνους που άσκησαν κριτική σε αυτό. Κάποιοι έκανα λόγο για «πολεμικό τουρισμό», ενώ δημιουργήθηκε και hashtag #sekt.

    Photo: Twitter

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Πώς γίνεται να μην κάνεις περιοριστικά μέτρα σε άντρα που απείλησε με κατσαβίδι τη γυναίκα του;

    Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητά παραίτηση Μητσοτάκη – Δε δέχεται καμία συνάντηση «στα κρυφά» μαζί του

    Δεν πρόλαβε να χρίσει Αντιπρόεδρο τη Λατινοπούλου ο Μπογδάνος και τον «σούταραν» οι Τζήμερος-Κρανηδιώτης