Πίνακας Περιεχομένων
    1. Βρίσκεται η Βόρεια Κορέα στο χείλος του πολέμου;

    Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει προληπτικά τη δύναμη της στον πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε ο ηγέτης της Kim Jong-un. Η χώρα είναι «πλήρως έτοιμη για οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση» με τις ΗΠΑ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Οι δηλώσεις έγιναν εν μέσω της ανησυχίας ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική δοκιμή.

    Η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν το 2017, όμως το κλίμα είναι τεταμένο και οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στην κορεατική χερσόνησο. Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, Sung Kim, αναφέρει έχει δοκιμάσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό πυραύλων φέτος. Δοκίμασαν 31 πυραύλους σε σύγκριση με 25, το 2019. Η Νότια Κορέα απάντησε εκτοξεύοντας οκτώ δικούς της πυραύλους, τον Ιούνιο.

    Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι η λήξη του κορεατικού πολέμου σηματοδοτεί τη νίκη κατά των ΗΠΑ. Οι ετήσιοι εορτασμοί της «Ημέρας της Νίκης» χαρακτηρίζονται από στρατιωτικές παρελάσεις, πυροτεχνήματα και χορό. Στην ομιλία του κατά τον εορτασμό της ημέρας, ο Kim Jong-Un τόνισε ότι οι απειλές των ΗΠΑ, ζητούν από την Βόρεια Κορέα να υπηρετήσει το «επείγον ιστορικό καθήκον» να ενισχύσει την αυτοάμυνα της. Ακόμα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ μετονομάζουν τις στρατιωτικές ασκήσεις της Β.Κορέας σε προκλητικές ενέργειες.

    Βρίσκεται η Βόρεια Κορέα στο χείλος του πολέμου;

    Ανέφερε ότι η Νότια Κορέα προετοιμάζει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής. Η αποκαλούμενη στρατηγική «Kill Chain», που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία, απαιτεί προληπτικά πλήγματα κατά των πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ και της ανώτερης ηγεσίας της.

    Οι ενέργειες αυτές με την σειρά τους μπορεί να πυροδοτήσουν νέες αντιδράσεις και αψιμαχίες. Ο Kim ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο στρατός του προέδρου της Νότιας Κορέας, Yoon Suk-yeol, θα «εξαφανιστούν» εάν πραγματοποιούσε προληπτικά πλήγματα. Παράλληλα, τόνισε ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται «στο χείλος του πολέμου», εκφράζοντας την αποστροφή του για τον ηγέτη της Νότιας Κορέας.

    Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο, ο Πρόεδρος Yoon έχει χαράξει μια πιο επιθετική αμυντική πολιτική, που πάει κόντρα στα θέλω της Βόρειας Κορέας. Θα επέτρεπε στις δυνάμεις της Νότιας Κορέας να χτυπήσουν με βασιλλιστικούς πυραύλους προληπτικά τον Βορρά, εάν η Σεούλ πιστεύει ότι βρίσκεται υπό άμεσο κίνδυνο πυρηνικής επίθεσης από την Πιονγκγιάνγκ. Παράλληλα, ο Kim Yong-un είναι δυσαρεστημένος από την προεδρία του Joe Biden στις ΗΠΑ. Όλα αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οδηγούμαστε προς κάποιου είδους σκόπιμη κλιμάκωση από τον Βορρά.

    Πηγή: ΒΒC

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Τα μεγάλα οφέλη από τις συμφωνίες Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και το μονοπάτι που άνοιξε

    Καύσωνας: Η Ευρώπη δεν έχει συλλογικό πλάνο αντιμετώπισης – Πάνω από 120.000 νεκροί λόγω ζέστης σε 4 δεκαετίες

    Σπάτα: Αρνούνται την ελληνική εκδοχή του ατυχήματος οι φίλοι και η αδελφή του 22χρονου που σκοτώθηκε – «Αυτά είναι αηδίες»