Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τι διαπιστώθηκε μετά από μια ανάλυση στα κινεζικά μέσα
    2. Πώς η Κίνα προωθεί ρωσικές ειδήσεις

    Η Κίνα, σε γενικές γραμμές προσπαθεί να διατηρεί την ουδετερότητά της σε διεθνές επίπεδο, χωρίς να καταδικάζει τις ρωσικές ενέργειες και χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα το Πεκίνο να λειτουργήσει ως μεσολαβητής σε μια ώθηση για ειρήνη. Στον αντίποδα, τα ΜΜΕ της χώρας προβάλουν μια διαφορετική ιστορία για την εισβολή της Ρωσίας.

    Κι αυτό γιατί φαίνεται να αναπαράγουν την ρωσική προπαγάνδα και να αναφέρονται τον πόλεμο σαν μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», σύμφωνα με το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Οι ΗΠΑ μπορεί να χρηματοδοτούν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία και ο Vladimir Putin είναι θύμα που υπερασπίζεται την πολιορκημένη χώρα του. Όπως και στα ρωσικά μέσα, η λέξη «πόλεμος» απαγορεύεται και βέβαια η λογοκρισία πάει «σύννεφο».

    Οι ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν χτυπήσει αμάχους παρά το ότι βομβάρδισαν μαιευτήρια και παιδικούς σταθμούς, οι περιγραφές Ουκρανών στρατιωτών «ναζί» και η παραπληροφόρηση σχετικά με το πού βρίσκεται ο Ουκρανός Πρόεδρος ,Volodymyr Zelensky, είναι όλες ιστορίες που έχουν διοχετευτεί από ρωσικές πηγές στην Κίνα. Πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, επίσης, είναι αποκλεισμένα.

    Δεν υπάρχει αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση και οι περισσότερες πληροφορίες τους προέρχονται από ρωσικά μέσα και αξιωματούχους. Σε μια δήλωση στο Twitter, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, απέκρουσε τους «ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας για υποτιθέμενα αμερικανικά εργαστήρια βιολογικών όπλων και ανάπτυξη χημικών όπλων στην Ουκρανία», δηλαδή των «θεωριών συνωμοσίας» που υποστηρίζονται από Κινέζους αξιωματούχους.

    Το θέμα για τα βιολογικά όπλα τέθηκε επίσης σε ακρόαση στη Γερουσία την Τρίτη, όταν η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland, ρώτησε εάν η Ουκρανία διαθέτει μερικά. Εκείνη αποκρίθηκε ότι έχει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, τις οποίες οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

    Τι διαπιστώθηκε μετά από μια ανάλυση στα κινεζικά μέσα

    Μια ανάλυση του CNN εξέτασε σχεδόν 5.000 αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από 14 κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατά τις 8 πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Weibo, το αντίστοιχο Twitter, της Κίνας.

    Διαπιστώθηκε ότι πάνω από 300 δημοσιεύσεις με τις περισσότερες κοινοποιήσεις σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία, κοινοποιήθηκαν πάνω από 1.000 φορές η καθεμία. Ακόμα, σχεδόν οι μισές, περίπου 140, ήταν αυτές που το CNN ταξινόμησε ως σαφώς φιλορωσικές, καθώς περιείχαν πληροφορίες που προέρχονται από Ρώσο αξιωματούχο ή ελήφθησαν απευθείας από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.

    Πιο ξεκάθαρη γίνεται η στάση της Κίνας από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Weibo που εκπέμπουν στους περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες του. Αν και μπορεί να μην μιλάμε για μια συντονισμένη προπαγανδιστική εκστρατεία, τα κινεζικά και ρωσικά ΜΜΕ έχουν πολλά κοινά σημεία στο πώς παρουσιάζουν αμφιλεγόμενα θέματα. Αυτά είναι η μεταχείριση των Ρώσων αντιφρονούντων, οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, η προέλευση του κορονοϊού ή ο υποτιθέμενος αμερικανικός ρόλος στην υποκίνηση «έγχρωμων επαναστάσεων» ενάντια σε αυταρχικά καθεστώτα. Συχνά αγγίζουν τα όρια των θεωριών συνωμοσίας.

    Η αναπαράσταση των αιματηρών γεγονότων στην Ουκρανία κατά αυτόν τον τρόπο από την Κίνα και η ευθυγράμμιση με την ρωσική προπαγανδιστική γραμμή έρχεται σε αντίθεση με την αυτοαποκαλούμενη αμεροληψία της Κίνας, που θέλει να βοηθήσει και να τερματίσει τη βία.

    Πώς η Κίνα προωθεί ρωσικές ειδήσεις

    Είναι πολύ δύσκολο να μπει ένα τέλος στην προπαγάνδα της Κίνας, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να αναπαράγουν την ρωσική πληροφόρηση, ενώ τα social της Δύσης ελέγχονται. Αφού προβλήθηκε το ρεπορτάζ του CCTV για τα βιολογικά όπλα, για παράδειγμα, ένα ειδησεογραφικό μέσο δημοσίευσε μια ανάρτηση που επαναλάμβανε τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και ξεκίνησε ένα σχετικό hashtag στο Weibo, το οποίο έγινε  trend. Το hashtag προβλήθηκε περισσότερες από 45 εκατομμύρια φορές μέσα σε μια μόλις ώρα.

    Στην συνέχεια, αφού η Ρωσία παρείχε περισσότερες πληροφορίες, το CCTV ενίσχυσε το ρεπορτάζ του, το οποίο δημοσιεύτηκε και πάλι εξέχοντα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Weibo, κερδίζοντας έδαφος και υποστηρίχτηκε από τους αξιωματούχους της Κίνας σε μια ενημέρωση Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα δρουν για την καταστολή των εξτρεμιστικών εθνικιστικών φωνών τις τελευταίες εβδομάδες, με το Weibo να «τιμωρεί» και να ελέγχει πάνω από 75 χρήστες και σχεδόν 1.500 αναρτήσεις. Η πλατφόρμα Douyin αφαίρεσε περισσότερα από 6.000 παράνομα βίντεο, σύμφωνα με την κρατική Global Times. Αλλά οι εθνικιστικές φωνές θεωρούνται «μια σημαντική άνοδος στον ψηφιακό εθνικισμό, με τις ΗΠΑ και τη Δύση ως τον βασικό στόχο αυτού του εθνικιστικού αισθήματος».

    Μια ματιά στο πώς η Κίνα ελέγχει την κάλυψή του πολέμου δόθηκε τις ημέρες πριν από την εισβολή, όταν μια εσωτερική πληροφορία που κοινοποιήθηκε κατά λάθος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδήγησε το κινεζικό κρατικό μέσο Beijing News να διατάξει τους υπαλλήλους του να μην δημοσιεύουν ειδήσεις «αρνητικές για τη Ρωσία ή φιλοδυτικές». 

    Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επίσης, επιτρέπονται οι αντιδυτικές, εθνικιστικές φωνές, ενώ υπάρχει καταστολή των φιλοουκρανικών ή αντιπολεμικών μηνυμάτων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Στη Ρωσία αντίθετες απόψεις τιμωρούνται ακόμα και με φυλάκιση άλλωστε. Στην Κίνα απλά διαγράφονται.

    Για παράδειγμα το CCTV μετέδωσε μια ομιλία του Προέδρου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Andrew Parsons, στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, στην οποία πολλά μέρη της ομιλίας ήταν «φιμωμένα». Το «μήνυμα ειρήνης» του, στο οποίο δεν κατονόμασε τη Ρωσία ή την Ουκρανία, αλλά είπε ότι «είναι φρίκη αυτό που συμβαίνει στον κόσμο», ενόχλησε. Ακόμα οι αναρτήσεις πέντε καθηγητών ιστορίας στην Κίνα, που συνέταξαν μια ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στον «πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» διαγράφηκαν γρήγορα ή οι λογαριασμοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκλεισαν.

    Η στήριξη αυτή ενισχύει τη σχέση Ρωσίας και Κίνας, που ενδυναμώνεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα προσπάθησαν να επεκτείνουν τις προσπάθειες προπαγάνδας τους, με ειδήσεις φιλικές προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες, όπως το κινεζικό CGTN και το RT (πρώην Russia Today). Αν και τα ρωσικά μέσα δεν λειτουργούν πια στη Δύση, τα κινεζικά συνεχίζουν ακάθεκτα.

    Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν «να σπάσουν το μονοπώλιο των δυτικών μέσων», σύμφωνα με μια αναφορά των Global Times σε φόρουμ Κίνας-Ρωσίας το 2015. Οι ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αναπόφευκτη και ο στόχος τους είναι κοινός.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Πολωνία και Βαλτική: Η Δύση αγνοούσε επί 15 χρόνια τις προειδοποιήσεις τους για τον Putin

    Από τα McDonalds μέχρι τη Disney: Οι εταιρικοί κολοσσοί που «έκοψαν» δεσμούς με τη Ρωσία

    Ουκρανία: Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε παιδικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη – Αναφορές για νεκρούς