Καλοκαίρι 2020 σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση θυμίζουν οι τελευταίες εβδομάδες, με την Ελλάδα και την Τουρκία να βρίσκονται σε έναν πόλεμο δηλώσεων και την τουρκική πλευρά να προκαλεί διαρκώς, δείχνοντας πως έχει έναν απώτερο στόχο που θα φανεί αν σχετίζεται με τη συνάντηση που είχαν στο Ουζμπεκιστάν πριν μερικές ημέρες ο Ερντογάν με τον Πούτιν. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να ακούει μόνο. Θέλει να δείξει τα δόντια της και να καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως σε επίπεδο στόλου, θα τα βρει σκούρα.

    Η Τουρκία έχει μια μεγάλη συγκέντρωση αποβατικού στόλου στα παράλια της και περιμένει τις αρχές Οκτωβρίου όταν και θα βρει το Orucs Reis για να ακολουθήσει ερευνητική πορεία απ΄τη Μαύρη Θάλασσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Εν όψει αυτής της συνθήκης που είχε κρατήσει σε ετοιμότητα τον ελληνικό στόλο και το καλοκαίρι του 2020, η Ελλάδα κάνει μια επίδειξη δυνάμεων εκμεταλλευόμενη και την άσκηση «Λόγχη» που είχε προγραμματιστεί.

    Μέσα από την πρώτη φάση που ξεκινάει σήμερα στο Μυρτώο Πέλαγος και στις Κυκλάδες, η Ελλάδα παρατάσσει μεγάλο μέρος των πολεμικών πλοίων της και όπως αναφέρει το protothema.gr, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε διαδικασία καταρτισμού σχεδίου για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει στη Μεσόγειο με το Oruc Reis που έχει ενσωματωμένα νέα συστήματα και δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες στον Βόσπορο.

    Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η εκτίμηση ότι το Reis μπορεί να κάνει έρευνες στον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Μαρτίου και να έχει δεσμευτεί με Navtex, στις προθέσεις της Τουρκίας είναι όμως να κατευθυνθεί προς το Καστελόριζο. Όλα τα πολεμικά πλοία στο Νότιο Αιγαίο έχουν εντολή να είναι σε επιφυλακή για τυχόν αύξηση της τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή.

    Στο μυαλό των αρμοδίων υπάρχει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να στοχεύει η Τουρκία σε μια διπλή κρίση με την Ελλάδα και την Κύπρο, τόσο με την επιχείρηση του Oruc Reis όσο και με την μετακίνηση του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το σημείο που βρίσκεται τώρα, 55 μίλια νότια της Αττάλειας, στην ΑΟΖ της Κύπρου, το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή ως τις 7 Οκτωβρίου. Και στην Κύπρο πιστεύουν πως όταν ολοκληρώσει εκεί, θα κινηθεί στα δυτικά ή ακόμα και στα νότια του νησιού.

    Την ίδια στιγμή που στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, φημολογίες και ρεπορτάζ από την Τουρκία ήθελαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τον Χουλουσί Ακάρ, τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, να έκανε έκτακτη σύγκληση μίας κλειστής σύσκεψης με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων των τουρκικών Ε.Δ και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Γκουλέρ, με επίκεντρο τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

    Αυτή η φημολογία διαψεύσθηκε, αλλά δείχνει το τι επικρατεί αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις δύο χώρες. Σήμερα κιόλας αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με την παρουσία και προεδρία του Ερντογάν. Η Ελλάδα δεν θα είναι το μοναδικό ζήτημα, αλλά θα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Nord Stream: Η Ευρώπη βλέπει σαμποτάζ με δύτες από τη μεριά της Ρωσίας

    Αποκάλυψη της Repubblica: Η μυστική συμφωνία Μελόνι-Ντράγκι για το «εισιτήριό» της στην Ε.Ε.

    Μετά τη Microsoft έρχεται η σειρά της Google: Ετοιμάζει μεγάλη επένδυση σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα