Πίνακας Περιεχομένων
  1. ΗΠΑ: Προκλητικές οι δραστηριότητες της Κίνας

  Κλιμακώνεται όλο και περισσότερο η ένταση στην Ταϊβάν, αφού νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Άμυνα ανακοίνωσε πως έχει αποστείλει αεροσκάφη και πλοία για να αντιδράσουν «καταλλήλως» στα κινεζικά γυμνάσια γύρω από το νησί. Κινεζικά πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συνέχιζαν σήμερα το πρωί τις στρατιωτικές ασκήσεις, με προσομοιώσεις επιθέσεων κατά της Ταϊβάν και ταϊβανέζικων πολεμικών σκαφών, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας της νήσου.

  Μάλιστα, και ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Τσενγκ-τσανγκ, είχε δηλώσει πως η Κίνα χρησιμοποίησε «με έπαρση» στρατιωτικές κινήσεις για να διαταράξει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, αναφορικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από τη νήσο.

  Ο ίδιος κάλεσε, επίσης, το Πεκίνο να μην κάνει καμία επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και καταδίκασε τους εχθρούς που προσπαθούν να ρίξουν το ηθικό των Ταϊβανέζων μέσω κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης.

  Τα κινεζικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία έπλεαν πολύ κοντά και έπαιζαν το ποντίκι με τη γάτα, μερικές ώρες πριν τη προγραμματισμένη λήξη των τετραήμερων κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων που έγιναν ως αντίδραση στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν. Καθώς οι κινεζικές δυνάμεις «ασκούσαν πιέσεις» στη γραμμή, όπως έκαναν και το Σάββατο, η ταϊβανέζικη πλευρά παρέμενε σε κοντινή απόσταση για να παρακολουθεί και, όπου είναι δυνατόν, να αποτρέπει τους Κινέζους από το διασχίσουν τη μέση γραμμή.

  Οι κινεζικές ασκήσεις, που επικεντρώνονται σε έξι τοποθεσίες γύρω από τη νήσο, ξεκίνησαν την Πέμπτη και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα). Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποιεί κοινές θαλάσσιες και εναέριες ασκήσεις βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν.

  ΗΠΑ: Προκλητικές οι δραστηριότητες της Κίνας

  Οι ΗΠΑ πήραν θέση για τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, λέγοντας πως «αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στις προσπάθειες της Κίνας να μεταβάλουν το status quo. Είναι προκλητικές, ανεύθυνες και εγείρουν τον κίνδυνο σφάλματος. Έρχονται επίσης σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο στόχο μας της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, πράγμα που περιμένει ο κόσμος».

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Γάλλος δήμαρχος ζητά εγγύηση 15.000 ευρώ από τους αναρριχητές του Mont Blanc, για τη διάσωση ή την κηδεία τους

  Νησιά Φίτζι: Οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

  Αφγανιστάν: Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και ISIS – Πώς συνδέονται με τη δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα