Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ανταλλαγή πυρών Βόρειας και Νότιας Κορέας
    2. «Vigilant Storm»
    3. «Επιθετική και απειλητική» η Βόρεια Κορέα

    Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει παρατηρητές μιας έντονης κλιμάκωσης ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και Νότια Κορέα. Η ατμόσφαιρα είναι ήδη τεταμένη, με τη Βόρεια Κορέα να προχωρά σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις τουλάχιστον δέκα πυραύλων διαφόρων τύπων, όπως ανακοίνωσε γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

    Ένας εξ αυτών έπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, με τον Πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ να κάνει λόγο για βορειοκορεατική εισβολή, πρώτη φορά από τον διχασμό της χερσονήσου, τον πόλεμο δηλαδή το 1950.

    Ο βαλλιστικός πύραυλος βραχέος βεληνεκούς ξεπέρασε την αμφισβητούμενη νοητή θαλάσσια συνοριακή γραμμή. Ο πύραυλος προκάλεσε —σπάνια— ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας στο νησί Ουελένγκ, που προειδοποιούσε τους κατοίκους να σπεύσουν σε υπόγεια καταφύγια. Ο συναγερμός ήρθη πριν από λίγη ώρα.

    Ανταλλαγή πυρών Βόρειας και Νότιας Κορέας

    Αναφορικά με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, ο πύραυλος προσθαλασσώθηκε σε θαλάσσιο χώρο μόλις 57 χιλιόμετρα ανατολικά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ χαρακτήρισε πολύ ασυνήθιστη και απαράδεκτη την εκτόξευση αυτή.

    Στο μεταξύ, λίγη ώρα αργότερα, η Σεούλ ανακοίνωνε πως εκτοξεύθηκαν τρεις πύραυλοι αέρος-επιφανείας προς την κατεύθυνση της θαλάσσιας περιοχής βόρεια της γραμμής των συνόρων, όχι μακριά από τον θαλάσσιο χώρο όπου κατέπεσε ο βορειοκορεατικός SRBM.

    Αρχικά, το επιτελείο έκανε λόγο για μια εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου «άγνωστου τύπου», κατόπιν περί εκτόξευσης «τριών» SRBMs, προτού ανακοινώσει πως εκτοξεύθηκαν «πάνω από 10 πύραυλοι διαφόρων τύπων προς την ανατολή και προς τη δύση».

    Ο πρόεδρος Γιουν συγκάλεσε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας για τις εκτοξεύσεις οι οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών, είναι οι πιο «επιθετικές και απειλητικές» εδώ και χρόνια. Ακόμη, ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους διέταξε να υπάρξει «ταχεία αντίδραση» στις νέες «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα να πληρώσει «ακριβό τίμημα».

    Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε τις εκτοξεύσεις των βορειοκορεατικών πυραύλων, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως θα συγκαλέσει το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του «το συντομότερο δυνατόν».

    Διαβάστε ακόμη: Ο μεγάλος φόβος των λοιμωξιολόγων: Γρίπη, RSV και Covid-19 συνθέτουν την «τριδημία» των ιών του αναπνευστικού – Τι να προσέξουμε τον φετινό χειμώνα

    «Vigilant Storm»

    Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον διεξάγουν από τη Δευτέρα τα μεγαλύτερα κοινά αεροπορικά γυμνάσια της ιστορίας τους, άσκηση που βαφτίστηκε Vigilant Storm, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαχητικών και βομβαρδιστικών των δύο κρατών. Ο Πακ Τζονγκ Τσον, στρατάρχης και γραμματέας του Κόμματος Εργατών της Κορέας, χαρακτήρισε επιθετικές και προκλητικές τις ασκήσεις, σύμφωνα με τον βορειοκορεατικό επίσημο Τύπο.

    Επισήμανε πως το όνομα αυτών των γυμνασίων παραπέμπει στην επιχείρηση Desert Storm («Καταιγίδα της Ερήμου»), ή με άλλα λόγια την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 1991, μετά την κατάληψη του Κουβέιτ από τον στρατό του Σαντάμ Χουσέιν.

    «Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν στους στρατούς τους» εναντίον της Βόρειας Κορέας, «τα ειδικά μέσα (…) θα εκπληρώσουν τη στρατηγική αποστολή τους χωρίς καθυστέρηση», διεμήνυσε ο κ. Πακ, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «θα πληρώσουν το πιο φρικιαστικό τίμημα στην ιστορία».

    «Επιθετική και απειλητική» η Βόρεια Κορέα

    Οι σημερινές δοκιμές όπλων από την Πιονγκγιάνγκ είναι «η πιο επιθετική και απειλητική επίδειξη (δύναμης)» απευθυνόμενη στη Σεούλ «από το 2010», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσονγκ Σονγκ-τσανγκ, ερευνητής του ινστιτούτου Sejong.

    Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι «επικίνδυνη και ασταθής» και «θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ένοπλες συγκρούσεις», προειδοποίησε.

    Τον Μάρτιο του 2010, υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με τη Σεούλ τορπίλισε την κορβέτα Cheonan, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 μέλη του Πολεμικού Ναυτικού, οι 16 εκ των οποίων υπηρετούσαν την στρατιωτική θητεία τους, που είναι υποχρεωτική στη Νότια Κορέα.

    Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η Βόρεια Κορέα κατηγορήθηκε από τη Σεούλ πως βομβάρδισε νησί στα σύνορα με τη Νότια Κορέα προκαλώντας τον θάνατο δυο νεαρών στρατιωτών.

    Η σημερινή σειρά εκτοξεύσεων προστίθεται στις οπλικές δοκιμές-ρεκόρ που έχει κάνει φέτος η Βόρεια Κορέα και στις ασκήσεις της για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ Ουάσιγκτον και Σεούλ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η 7η στην ιστορία της.

    «Απ’ όσο θυμάμαι, η Βόρεια Κορέα ουδέποτε είχε προχωρήσει σε τέτοια πρόκληση ενόσω η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια», σημείωσε ο πανεπιστημιακός Παρκ Γουόν-γκον. «Η Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να έχει φθάσει στο υψηλότερο (επίπεδο) αποτρεπτικής ισχύος. Πρόκειται για σοβαρή απειλή», δήλωσε και πρόσθεσε πως μοιάζει επίσης «να έχει αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητές της ως προς τα πυρηνικά όπλα».