Πίνακας Περιεχομένων
    1. Οι επερχόμενες συστάσεις της Κομισιόν για να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας:
    2. Μέτρα που τίθενται ήδη σε ισχύ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά της ενεργειακής κρίσης

    Έναν νέο τρόπο ζωής για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει η Κομισιόν, καθώς το ενεργειακό blackout βρίσκεται προ των πυλών μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρώπη ήταν εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να επέλθουν τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Για να εξοικονομηθεί ενέργεια, η Κομισιόν προτείνει να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας κάνοντας περισσότερη τηλεργασία, να μην χρησιμοποιούμε το ΙΧ μας και τεθούν περιορισμοί στα ταξίδια. 

    Το έκτακτο σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί στις 18 Μαΐου, ενώ έπειτα θα δοθούν οδηγίες στις χώρες της ευρωζώνης.

    Οι επερχόμενες συστάσεις της Κομισιόν για να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας:

    • Τηλεργασία όσο περισσότερες μέρες γίνεται. Με τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα αναμένεται να γίνει εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μία ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
    • Carpooling: Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια. Ταυτόχρονα, εξετάζεται μία ήπια οικονομική ενίσχυση ώστε να δοθεί κίνητρο στους πολίτες να μεταβούν στην συγκεκριμένη εναλλακτική λύση.
    • Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χλμ./ώρα ώστε να εξοικονομηθούν 430.000 βαρέλια.
    • Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις.
    •  Χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις.
    • Περιορισμός αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους.

    Στο έκτακτο σχέδιο περιλαμβάνεται και η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και ένας δίκαιος και ισότιμος διαμοιρασμός πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των 27 κράτων-μελών.

    Οι περιορισμοί που θα προτείνονται, ουσιαστικά θα είναι μέτρα «ατομικής ευθύνης», σε μία κατάσταση που θυμίζει τους πρώτους μήνες της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020.

    Μέτρα που τίθενται ήδη σε ισχύ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά της ενεργειακής κρίσης

    Μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα για να εξοικονομηθεί ενέργεια, πριν ληφθεί κάποια απόφαση από την Κομισιόν.

    Στη Γερμανία, ο Δήμος του Βερολίνου αποφάσισε να μειώσει στα 9€ για το επόμενο τρίμηνο την τιμή της μηνιαίας κάρτας για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε να προτρέψουν τους πολίτες να προτιμήσουν τις συγκοινωνίες από τα ΙΧ τους.

    Στην Ιταλία, εφαρμόζεται ένας έλεγχος της θερμοκρασίας με το όνομα «Επιχείρηση Θερμοστάτης». Σύμφωνα, λοιπόν, με την οποία τον χειμώνα τα δημόσια κτίρια αλλά και τα ιδιωτικά δεν θα μπορούν να ρυθμίζουν την θερμοκρασία πάνω από 19°, με μέγιστη απόκλιση δύο βαθμών. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι δεν θα επιτρέπεται να πέφτουν οι θερμοστάτες κάτω από τους 27°, με ανάλογη απόκλιση.

    *Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Σανγκάη: Συνεχίζεται το σκληρό lockdown – Πλέον οι πολίτες παλεύουν σώμα με σώμα με τις υγειονομικές Αρχές (βίντεο)

    «Κοριτσομπουκέτα» στην Κηφισιά – Ανήλικες γίνονται θέαμα ξυλοκοπώντας η μία την άλλη

    Εντείνεται η κρίση τροφίμων στην Ουκρανία – Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία