Βλέπεις τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, και κυρίως τη Ευρώπης, να επιστρέφουν στην κανονικότητα και να βάζουν τέλος στα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και νιώθεις αδικημένος; Λογικό, είναι σαν να βλέπεις όλους γύρω σου να αποκτούν παιδιά και σαν την Δήμητρα από το «Σ’αγαπώ – Μ’αγαπάς» να αναρωτιέσαι «εγώ πότε θα γίνω μάνα». Στην περίπτωση μας «εγώ πότε θα πετάξω την μάσκα», «πότε θα χτυπηθώ στα clubs;», Υπάρχει εξήγηση, όμως, στο γιατί στην Ελλάδα δεν θα συμβεί τόσο σύντομα και την δίνει ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν εκτόνωση του πανδημικού κύματος κοντά στο Πάσχα. «Με ένα εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή του έτους, 5 εκατομμύρια τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

    Κάποια μέτρα θα παραμείνουν, και ένα από αυτά να είναι η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ στις ώρες αιχμής. Τα μέτρα δεν θα αρθούν για τους ανεμβολίαστους εκτός αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό. Οπότε αν αναρωτιέσαι γιατί στο εξωτερικό επιστέφουν στην προ – κορονοϊού εποχή, σκέψου ότι έχουν τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη. «Είναι σημαντικότερα τα υψηλά ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4 άνθρωποι κάτω των 60 και οι υπόλοιποι ήταν άνω», είπε.

    Ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε και για τα εμβόλια, λέγοντας πως η Moderna και η Pfizer δοκιμάζουν νέα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία όπως θα είναι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα αποτελεσματικά, καθώς θα έχουν προηγηθεί προηγούμενες δόσεις των εμβολίων.