Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, σχετικά με το ποια ακόμη περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση, πρόκειται να εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζουν την άρση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως η άρση δεν θα ισχύσει σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

    Η Ελλάδα, κινείται με σταθερά βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, με όλο και περισσότερα μέτρα να εξαιρούνται από την καθημερινότητα μας, χάρη στην υποχώρηση των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και των θανάτων. Η άρση οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στο γεγονός πως το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

    Μέχρι τον Απρίλιο θα απελευθερώνονται σταδιακά οι δραστηριότητες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και παράλληλα θα δίνεται έμφαση στη θωράκιση των ανεμβολίαστων μέσα από το εμπλουτισμένο και με δύο πρωτεϊνικά σκευάσματα εμβολιαστικό πρόγραμμα.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι συζήτησε με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris

    Στις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται να αποκατασταθεί η πληρότητα 100% εμβολιασμένων θεατών στα γήπεδα και να αρθεί η τηλεργασία, με εξαίρεση τους εργαζομένους με προβλήματα υγείας.

    Όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους, όπως τις υπηρεσίες, τη διασκέδαση, την εστίαση, τα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική.

    Η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε χώρους παραμένει επίσης υποχρεωτική.

    Η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών παραμένει η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο στόχος του εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, σε ποσοστό έως και 100%, αντί για το 90% που είναι σήμερα, είναι υψίστης σημασίας. Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται 474.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax και τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου αναμένεται το εμβόλιο της Sanofi.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τόνισε την περασμένη Πέμπτη σε δημόσιο κάλεσμα πως «είναι πρωτεϊνικά εμβόλια, για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα mRNA».