Πίνακας Περιεχομένων
  1. Υψηλές θερμοκρασίες και το βράδυ

  Ο καύσωνας που έχει αρχίσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα (Δευτέρα) ενώ θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την Πέμπτη. Η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί, με τον υδράργυρο να φτάνει και τους 47 βαθμούς κελσίου!

  Σύμφωνα με το meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου. Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.

  Ο Γιάννης Καλλιανός, μετεωρολόγος και μαθηματικός, δήλωσε στο MEGA, πως ο καύσωνας θα υποχωρήσει από την Παρασκευή 6 Αυγούστου, ενώ ενδέχεται να λήξει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο καύσωνας αυτός θα ξεπεράσει μάλλον, εκείνον θανατηφόρο καύσωνα του 1987.

  Ο υδράργυρος στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 16 έως 41-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 44-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 43-45 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 42-43, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

  Υψηλές θερμοκρασίες και το βράδυ

  Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Στην Αττική αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 42-43 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη επίσης αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

  Για κορύφωση του ισχυρού κύματος καύσωνα, το επόμενο τριήμερο, κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα πέφτει σημαντικά η θερμοκρασία, με τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία να απέχουν λίγες μονάδες. Αυτό σημαίνει πως αυξάνεται και η δυσφορία.

  Από την πλευρά του ο μαθηματικός και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, είπε πως «δεν σας έχω πολύ ευχάριστα νέα» καθώς ζεστές θα είναι και οι νύχτες, αφού ο υδράργυρος δεν θα καταφέρει να πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.