Πίνακας Περιεχομένων
    1. «Οι Κουβανοί είτε δε θα πετύχουν τον στόχο είτε θα τον ξεπεράσουν κατά πολύ».
    2. «Η Κούβα είναι το έθνος που τα πάει πολύ καλά στα δύσκολα και αποτυγχάνει στα καθημερινά, τα απλά»

    Από το ξεκίνημα της πανδημίας η Κούβα είναι μια χώρα απ΄αυτές που θα λέγαμε «πρότυπο». Ανέπτυξε δικό της εμβόλιο, ενέκρινε πολλά περισσότερα εμβόλια από τα 4 που διανέμονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και βλέπει να ανταποδίδει αυτή η τακτική. Αφήνοντας στην άκρη για λίγο το πολυπαινεμένο σύστημα υγείας της, το οποίο παράγει πολλούς αξιόλογους επιστήμονες χωρίς να δύναται να τους ανταμείψει οικονομικά, η Κούβα είχε την τύχη και την ικανότητα να ελέγξει για τα καλά τον κορωνοϊό και να πείσει τους πολίτες της πως τα εμβόλια είναι για καλό.

    Έχοντας νοσηλευτικό προσωπικό που το αγόρασαν χώρες της Ευρώπης για να τους βοηθήσουν στις ΜΕΘ, η Κούβα μπορεί σήμερα να περηφανεύεται πως η Όμικρον την έχει αγγίξει ελάχιστα. Η Ελλάδα, χώρα 11 εκατομμυρίων, έχει καθημερινά ποσοστά 30.000 και πάνω. Η Κούβα, χώρα 11 εκατομμυρίων, έχει τώρα μια κορύφωση στα περίπου 3.000 κρούσματα. Τυχαίο, θα υποστηρίξει κανείς. Να δούμε και τους θανάτους;

    Συνολικά η Κούβα έχει το 1/3 θανάτων της Ελλάδας, ενώ από τις 11 Δεκεμβρίου, οι νεκροί είναι συνολικά 7. Στις 11/12 πέθαναν δύο άνθρωποι, μετά στις 25/12 πέθαναν 3 άνθρωποι και ξανά στις 9/1 άλλοι 2. Όλες οι υπόλοιπες ημέρες, 28 το σύνολο, έχουν 0 νεκρούς.

    «Οι Κουβανοί είτε δε θα πετύχουν τον στόχο είτε θα τον ξεπεράσουν κατά πολύ».

    Αυτή η ατάκα ανήκει στον Στρατηγό Μάξιμο Γκόμεζ, ιστορική φιγούρα στην Κούβα στον πόλεμο της ανεξαρτησίας από την Ισπανία τον 19ο αιώνα. Στην περίπτωση του κορωνοϊού η Κούβα έχει πάει πολύ πέρα από τον στόχο. Μόνο τα ΗΑΕ, η Πορτογαλία και η Χιλή είναι παγκοσμίως σε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από εκείνη.

    92.6% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εμβολιαστεί εις διπλούν, 88.7% των Πορτογάλων είναι διπλά εμβολιασμένοι, 87.1 των Χιλιανών, 85.9% των Κουβανών είναι τουλάχιστον διπλά εμβολιασμένοι. Πάνω από 31 εκατομμύρια δόσεις έχουν γίνει στη χώρα του Φιντέλ Κάστρο, το οποίο σημαίνει πως ένα σημαντικό ποσοστό έχει κάνει και την τρίτη δόση.

    Στην ίδια κατηγορία με ΗΑΕ-Πορτογαλία-Χιλή-Κούβα, δηλαδή πάνω από το φράγμα του 80%, βρίσκονται Σιγκαπούρη 83.1%, Νότια Κορέα (83.3%) και Ισπανία (80.4%). Μεταξύ όλων αυτών, η Κούβα όμως είναι δεύτερη πίσω από τα ΗΑΕ σε πολίτες με τουλάχιστον μία δόση, με ποσοστό 90%.

    «Η Κούβα είναι ένας τόπος μαγικού ρεαλισμού. Το ότι μια χώρα με 11 εκατομμύρια πληθυσμό και χαμηλό εισόδημα, μπορεί να γίνει βιοτεχνολογική δύναμη, είναι ακατανόητο για κάποιον που δουλεύει στη Pfizer, αλλά για τους ντόπιους είναι εφικτό», αναφέρει ο καθηγητής John Kirk που διδάσκει σπουδές Λατινικής Αμερικής στο Dalhouse University στον Καναδά.

    Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της Κούβας γνώριζε ότι θα είναι δύσκολο να αγοράσει εμβόλια. Και γιατί οικονομικά θα ήταν δυσβάσταχτο, αλλά και γιατί τα «βουβάλια» θα είχαν πάρει ήδη σειρά. Καθώς το 2020 υπήρξαν από την κυβέρνηση Τραμπ νέες κυρώσεις προς την Κούβα, οι επιστήμονες αποφάσισαν να παράξουν το δικό τους εμβόλιο για τον Covid. Τα εμβόλια είναι μέχρι και σήμερα εθελοντικά, αλλά όλος ο πληθυσμός σχεδόν έσπευσε να εμβολιαστεί. Ακόμα και τα παιδιά είχαν εμβολιαστεί από πολύ νωρίς.

    Τα δύο εμβόλια που τελικά κατασκεύασε η Κούβα, έχουν αποδειχτεί σε έρευνες πως έχουν 90% αποτελεσματικότητα. Από κει που η χώρα είχε ένα πολύ υψηλό ποσοστό μετάδοσης στο δυτικό ημισφαίριο, τώρα έχει ένα από τα 2-3 χαμηλότερα. Στις 4 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 98 νεκροί από κορωνοϊό και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου καθημερινά πέθαιναν 70-80 άνθρωποι.

    Η χώρα που κάποτε ο Φιντέλ Κάστρο ήθελε να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε βιοτεχνολογία, βλέπει σήμερα αυτή την επιλογή να αποφέρει πίσω. Στις αρχές των 90’s ο Κάστρο έπαιρνε αυτή την απόφαση και όλοι τον θεωρούσαν τρελό επειδή έκανε κάτι που θα είχε αποτέλεσμα σε 20-25 χρόνια. Τώρα θα γελάει από τον τάφο του.

    Γυρίζοντας πίσω στη φράση του Γκόμεζ, η Κούβα που έθεσε στόχο να παράγει την περισσότερη ζάχαρη στον πλανήτη και το 2021 η παραγωγή της ήταν 7 φορές πιο κάτω από το 1959, στην υπόθεση της πανδημίας στόχευσαν ψηλότερα από το κατώτατο όριο και πήγαν ψηλότερα.

    «Η Κούβα είναι το έθνος που τα πάει πολύ καλά στα δύσκολα και αποτυγχάνει στα καθημερινά, τα απλά»

    Αυτή η φράση δεν ανήκει σε κάποιον στρατηγό του παρελθόντος, αλλά στον καθηγητή Χαλ Κλεπάκ, από το Royal Military College του Καναδά. «Η ιδέα της ηλεκτροδότησης της χώρας σε λιγότερο από 10 χρόνια, της μείωσης του αναλφαβητισμού σε 2.5 χρόνια και της ιατρικής διεθνοποίησης, ήταν παλαβές ιδέες. Όμως τα κατάφεραν». Η Κούβα στέλνει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές για ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά δε μπορεί να καλλιεργήσει τις δικές της πατάτες. Είναι το έθνος των μεγάλων αποκλίσεων και του απροσδόκητου.

    Πώς εξηγείται αυτό; Από το πολιτικό σύστημα. Ο σοσιαλισμός θέλει πολιτική βούληση από την κορυφή ως τη βάση για να υπάρξει επιτυχία. Στην περίπτωση της πανδημίας ήταν λες και ευθυγραμμίστηκαν οι πλανήτες.

    Μέσα στον Ιανουάριο η Κούβα θέλει να ολοκληρώσει τον ενισχυτικό εμβολιασμό και να εμβολιάσει όσους λίγους έχουν απομείνει. Θα το πετύχει; Μόνο ένας τρελός θα το πετύχαινε. Και σε αυτή τη χώρα είναι όλοι τους τόσο «loco».

    Με στοιχεία από Guardian