Πίνακας Περιεχομένων
  1. Τυφώνας Ίαν: Ένας από τους πέντε κορυφαίους τυφώνες που έπληξαν ποτέ τη χερσόνησο
  2. Παντού νερό, βάρκες και ΙΧ επιπλέουν στους δρόμους, δέντρα λυγισμένα στη μέση

  Ο κυκλώνας Ίαν πέρασε από τη Χερσόνησο της Φλόριντα και σάρωσε κυριολεκτικά τα πάντα. Με ισχυρούς ανέμους, σφοδρή βροχόπτωση και ένα ιστορικό κύμα καταιγίδας, προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, ενώ περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

  Παρόλο που προς τις βραδινές ώρες αποδυναμώθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 1 (144 χλμ./ώρα), όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, ο Ίαν πλημμύρισε την ακτογραμμή και κατέστρεψε υποδομές και περιουσίες. Μάλιστα, τα επίπεδα των υδάτων είναι τόσο υψηλά που θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να υποχωρήσουν τα νερά.

  Τυφώνας Ίαν: Ένας από τους πέντε κορυφαίους τυφώνες που έπληξαν ποτέ τη χερσόνησο

  Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο, ο τυφώνας, κατηγορίας 4, είχε φτάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα -και συγκεκριμέναστο Κάγιο Κόστα- περίπου στις 3.05 μ.μ. (τοπική ώρα) την Τετάρτη με ανέμους κοντά στα 241 χλμ./ώρα. Σε λίγη μόνο ώρα εισχώρησε στην ενδοχώρα.

  Αξιωματούχοι σε όλη την πολιτεία συνέχισαν να εκδίδουν σοβαρές προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

  Προς το παρόν, ο τυφώνας Ίαν ισοδυναμεί με την ισχυρότερη καταιγίδα που έχει σημειωθεί στη δυτική ακτή της Φλόριντα, ισοδυναμώντας με την ταχύτητα των ανέμων του τυφώνα Τσάρλι, το 2004. Μάλιστα, θα καταταγεί ως ένας από τους πέντε κορυφαίους τυφώνες που έπληξαν ποτέ τη χερσόνησο, πίσω από τους τυφώνες Άντριου (1992) και Μάικλ (2018).

  Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις είπε πως ο Ίαν πιθανόν συγκαταλέγεται στους «ισχυρότερους κυκλώνες που έπληξαν ποτέ τη Φλόριντα». «Πρόκειται για φαινόμενο για το οποίο θα μιλάμε για χρόνια», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS), ο Κεν Γκρέιαμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

  Η διευθύντρια της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφής, η Ντιάν Κρίσγουελ, είπε πως ο Ίαν θα συνεχίσει να είναι «πολύ επικίνδυνος» τις «επόμενες ημέρες».

  Παντού νερό, βάρκες και ΙΧ επιπλέουν στους δρόμους, δέντρα λυγισμένα στη μέση

  Στην κομητεία Κόλιερ, οι αρχές έχουν κατακλυστεί από κλήσεις διάσωσης από το νερό. Το γραφείο του σερίφη δήλωσε ότι βρίσκεται σε «λειτουργία διαλογής κλήσεων» και δέχεται πολυάριθμες κλήσεις για ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί από το νερό. «Η πλειονότητα των κλήσεων στο 911 είναι διασώσεις από το νερό. Το νερό είναι παντού», δήλωσε στο CNN η επικεφαλής του γραφείου του σερίφη.

  Σχεδόν 2 εκατομμύρια πελάτες των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Φλόριντα ήταν χωρίς ρεύμα από τις 6 το απόγευμα την Τετάρτης, σύμφωνα με το PowerOutage.us.

  Αξιωματούχοι στο Κέιπ Κόραλ και την Πούντα Γκόρντα ανέφεραν ότι το κύμα καταιγίδας έθεσε ρεκόρ για τα υψηλότερα επίπεδα νερού που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο Φορτ Μάιερς και τη Νάπολη. «Το κύμα καταιγίδας είναι πολύ μεγάλο. Βλέπουμε αυτοκίνητα και βάρκες να επιπλέουν στους δρόμους. Βλέπουμε δέντρα σχεδόν λυγισμένα στη μέση», δήλωσε αρχιτέκτονας από την Καλιφόρνια. «Υπάρχει αρκετό χάος στους δρόμους».

  Γίνονται συνέχεια εκκλήσεις ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να βγουν από τα καταφύγια καθώς «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι υπάρχει σε αυτά τα νερά, δεν είναι ασφαλή. Ξέρετε ότι μπορεί να πατήσετε σε συντρίμμια», ανέφερε ο δήμαρχος του Φορτ Μάιερς.

  Το επίκεντρο του Ίαν αναμένεται να κινηθεί πάνω από την κεντρική Φλόριντα μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες είναι επίσης πιθανές στη νότια Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τις παράκτιες περιοχές της Νότιας Καρολίνας. Οι κυβερνήτες της Βιρτζίνια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας έχουν ήδη κηρύξει τις αντίστοιχες πολιτείες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  Οι προειδοποιήσεις για καταιγίδες έχουν επεκταθεί προς τα βόρεια της Βόρειας Καρολίνας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων. Η προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα επεκτάθηκε μέχρι το Surf City και εκδόθηκε προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα από τα βόρεια του Surf City μέχρι το Cape Lookout της Βόρειας Καρολίνας.

  Επειδή ο Ίαν πλησιάζει αργά τη στεριά, οι χειρότερες συνθήκες μπορεί να παραμείνουν σε ορισμένες περιοχές για οκτώ ή περισσότερες ώρες.

  Τέλος, σημειώνεται πως ο κυκλώνας Ίαν έπληξε την Κούβα την Τρίτη (27/9) στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους, βυθίζοντας όλο το νησί στο σκοτάδι και προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές.