O Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναμένεται να κλείσουν συμφωνίες, που μεταξύ άλλων επισφραγίζουν τις σχέσεις των 2 χωρών. Οι Σαουδάραβες, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, που από την πλευρά της στοχεύει στην εμβάθυνση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

    Η σημασία που έχει η χώρα μας για την Σαουδική Αραβία γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι είναι ο πρώτος σταθμός τού διαδόχου του θρόνου σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018. H υπογραφή της συμφωνίας σύστασης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας θα γίνει στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός πλέγματος συμμαχιών με χώρες του Κόλπου.

    Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων των δύο χωρών επισφραγίστηκε μέσω της αποστολής μιας συστοιχίας Patriot. Εκτιμήθηκε από το Ριάντ, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδαραβική πρωτεύουσα, όπου συμφωνήθηκε και η θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

    Τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα συνοδεύουν υπουργοί Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών και ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund (PIF), μια 30μελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία, που θα συζητήσουν και θα κλείσουν συμφωνίες με τους Έλληνες ομολόγους τους. Αυτές αφορούν την στρατιωτική συνεργασία, την ενέργεια, τον πολιτισμό, την επιστήμη και τεχνολογία.

    Πιο σημαντική είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα γίνεται κόμβος για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη, ενώ παράλληλα μετατρέπεται σε πυλώνας σταθερότητας κι ασφάλειας.

    Η πρόταση για την υλοποίηση του project «έπεσε στο τραπέζι» από τον Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα – Από τα αεροδρόμια με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις πτήσεων παγκοσμίως το «Ελ. Βενιζέλος»

    Μιανμάρ: Σε εκτελέσεις υπερμάχων της δημοκρατίας προχώρησε η χούντα

    Το 3ο Θερινό Σχολείο Καλαβρύτων υποδέχεται τη Λίνα Νικολακοπούλου σε μια εβδομάδα γεμάτη μυθολογία