Σε επιστολή που συνέταξαν 16 μέλη της κολυμβητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Pennsylvania των ΗΠΑ, η οποία στάλθηκε στο ίδιο το πανεπιστήμιο και στο Ivy League, ζητούν την δίκαιη μεταχείριση προς όλους τους συμμετέχοντες, αφού πιστεύουν πως μια transgender κολυμβήτρια, η Lia Thomas, που υποβλήθηκε πρόσφατα σε αλλαγή φύλου (από άντρας σε γυναίκα), θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε εξετάσεις τεστοστερόνης, πριν ενταχθεί στην γυναικεία κολυμβητική ομάδα.

  Αυτό συμβαίνει, γιατί ακόμη και αν θεωρείται γυναίκα, νομικά και ηθικά, βιολογικά ίσως να έχει προβάδισμα σε σχέση με γυναίκες συναθλήτριες της, αφού έχει αποδειχτεί πως τα επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζουν κατά πολύ τις αθλητικές επιδόσεις. Σε περίπτωση που τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι υψηλά, επιθυμούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα της NCAA και να αγωνιστεί σε αντρική ομάδα.

  Σε αντίθετη περίπτωση, θα ζητήσουν την αποβολή της από το πρωτάθλημα της NCAA, που θα διεξαχθούν τον Μάιο.

  ΗΠΑ: Με τεστ τεστοστερόνης θα καθορίζεται αν τα τρανς άτομα θα αγωνίζονται με άντρες ή με γυναίκες

  Η Thomas, μια διεμφυλική κολυμβήτρια που ανήκει στην ομάδα γυναικών των Quakers, κέρδισε τα 100 και 200 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης στους αγώνες του Πανεπιστημίου Harvard, τον περασμένο μήνα, καταρρίπτoντας το γυναικείο ρεκόρ για αυτή την αγωνιστική σεζόν. Στο παρελθόν, είχε αγωνιστεί με την ομάδα αντρών στο Πανεπιστήμιο Penn και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε ορμονοθεραπεία για δύο χρόνια.

  Στην επιστολή, που δημοσιοποιήθηκε από το CNN, τα μέλη της ομάδας εκφράζουν την πεποίθηση πως η Lia, έχει ένα άδικο προβάδισμα στα αγωνίσματα, σε σχέση με τις συναθλήτριες της.

  Στηρίζουμε απόλυτα την απόφαση της Lia Thomas να διορθώσει την ταυτότητα του φύλου της. Έχει το δικαίωμα να ζει τη ζωή της αυθεντικά. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε επίσης το γεγονός πως όταν μιλάμε για αθλητικούς αγώνες, η βιολογία του φύλου, είναι ένα διαφορετικό θέμα από την έμφυλη ταυτότητα κάποιου. Βιολογικά, η Lia, έχει ένα άδικο προβάδισμα στα αγωνίσματα της γυναικείας κατηγορίας, γεγονός που φάνηκε από την διαφοροποίηση στην κατάταξη της, αφού από τη θέση 462 στην ομάδα αντρών, πήρε την πρώτη θέση στην ομάδα γυναικών.

  Σύμφωνα με την νέα πολιτική της NCAA, οι transgender αθλητές/τριες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε υποχρεωτικές εξετάσεις τεστοστερόνης, ξεκινώντας από την ακαδημαική χρονιά 2022-23 – στην αρχή κάθε αγωνιστικής σεζόν και στη συνέχεια, έξι μήνες μετά την τελευταία εξέταση. Τον συγκεκριμένο κανονισμό, ενέκρινε νωρίτερα την εβδομάδα, η διευθυντική ομάδα της NCAA. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υποβάλλονται στις συγκεκριμένες εξετάσεις τέσσερις εβδομάδες πριν την επιλογή συμμετεχόντων στο πρωτάθλημα.

  Πηγή: CNN