Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η Ευρώπη επί πολιτικού ποδός
    2. Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην επαρχία του Κιέβου
    3. Η Ρωσία μεταφέρει εξοπλισμό από την Κριμαία
    4. Zelenskyy: Επιβάλλει στρατιωτικό νόμο – «Θα νικήσουμε»
    5. Το διάγγελμα του Vladimir Putin
    6. Για πόλεμο εκ προμελέτης έκανε λόγο ο Joe Biden
    7. Κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση
    8. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις
    9. Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου κατά 5%
    10. Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν την χώρα
    11. Τι λένε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης
    12. Ο Erdogan εξέφρασε την αντίθεσή του στον Putin

    Το χειρότερο σενάριο, κι αυτό που εδώ και μήνες προσπαθούσε η Δύση να αποφύγει, επιβεβαιώθηκε νωρίς το πρωί για την Ουκρανία. Ο Vladimir Putin, με διάγγελμά του, ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς να καταθέσουν τα όπλα.

    – Ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitchko, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα από τις 10 το βράδυ ως τις 7 το πρωί και σε αυτό το διάστημα δε θα λειτουργούν τα μέσα μεταφοράς, αλλά οι σταθμοί μετρό θα χρησιμεύουν ως καταφύγια όλη την ώρα.

    – Πάνω από 100 χτυπήματα με πυραύλους διαφόρων τύπων έχουν γίνει μέχρι στιγμής στις 10 ουκρανικές περιοχές που επιτίθενται οι Ρώσοι. Οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν βαλλιστικούς πυραύλους μικρού εύρους, αλλά έχουν εντοπιστεί και μεσαίας απόστασης, τηλεκατευθυνόμενοι και πύραυλοι επιφάνειας-αέρος και θάλασσας. Μέχρι στιγμής οι στόχοι τους είναι οπλοστάσια, 10 αεροπορικές μονάδες στρατού και στρατιωτικές μονάδες.

    – Ο ρωσικός στρατός έχει μπει στο Κίεβο και οι επιθέσεις από αέρος έχουν ξεκινήσει. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, 7 άνθρωποι έχουν πεθάνει και 17 έχουν τραυματιστεί μετά από ρίψη ρουκέτας σε στρατιωτική περιοχή στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος της πόλης Μπροβάρι, Ihor Sapozhko, ανέφερε ότι η επίθεση έγινε στις 2:30 το μεσημέρι.

    – Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έκανε μια ανάρτηση σύμφωνα με την οποία ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και αυτό μεταφράζεται μόνο με έναν τρόπο, αν σκεφτεί κανείς πως η Ρωσία έχει τα 2 μεγαλύτερα πυρηνικά εργοστάσια στον κόσμο.

    – Ο Alexander Lukashenko, ο μόνος πολιτικός ηγέτης που έχει πρόσβαση στον Putin και στέκεται στο πλάι του, δήλωσε ότι περιμένει την ανάπτυξη σε παράταξη των αμυντικών συστημάτων Iskander και S-400 σε συνεργασία με τους Ρώσους τις επόμενες ημέρες, με στόχο την ενίσχυσή τους ως προς τη Δύση και τον έλεγχο της κατάστασης μέχρι και το Βερολίνο! «Μπορούμε να τα καταφέρουμε και χωρίς αυτά, αλλά θα ήταν ωραίο. Μετά, πολύ δύσκολα θα έρχονταν εδώ».

    Μοντέλο από την Ουκρανία περιγράφει στο Nitro την κατάσταση: «Έχουμε κρυφτεί σε καταφύγια, έχουμε ανάγκη από στρατό»

    Η Ευρώπη επί πολιτικού ποδός

    – Η αντίδραση της Δύσης προς το παρόν παραμένει σε επίπεδο κυρώσεων οικονομικής και πολιτικής φύσεως, με δηλώσεις πολιτικών και διπλωματών που καταδικάζουν την εισβολή. Ο Olaf Scholz έκανε λόγο για μια στρατιωτική επιχείρηση με τους χειρότερους δυνατούς όρους και για μια ανεύθυνη πράξη του Putin που γυρίζει την Ευρώπη σε σκοτεινές ημέρες. Ο Scholz είναι γενικά μια ιλαρή πολιτική φιγούρα που απέχει παρασάγγας από την Merkel και οι δημόσιες τοποθετήσεις του είναι τουλάχιστον αστείες.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «Απαιτούμε ο Πρόεδρος Putin να τερματίσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει δίχως όρους όλες τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό από ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια. Η Ρωσία έχει όλη την ευθύνη για αυτή την επιθετικότητα, την καταστροφή και την απώλεια ζωών».

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς φτάσαμε ως εδώ

    Ο Emmanuel Macron εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία και δήλωσε πως συνεργάζεται με τους Ουκρανούς και τους συμμάχους για να τελειώσει ο πόλεμος και έκανε λόγο για την πιο ισχυρή επίθεση σε καιρό ειρήνης. Οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Φινλανδίας, Matteo Renzi και Esko Aho, παραιτήθηκαν από τα Διοικητικά Συμβούλια της Delimobil και της ρωσικής τράπεζας Sberbank, όπου είχαν θέση. Ο Boris Johnson έκανε λόγο για κυρώσεις που θα πλήξουν γερά τη Ρωσία.

    Η Ursula von den Leyen δεσμεύτηκε για οικονομικές κυρώσεις που θα περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές και θα παύσουν την οικονομική της ανάπτυξη, ενώ θα υπάρξει και απομόνωση του τεχνολογικού τομέα της χώρας, ιδίως στα σημεία που προσφέρουν τα περισσότερα έσοδα στους Ρώσους ολιγάρχες.

    «Θα το πω ξεκάθαρα. Είναι ο Πρόεδρος Putin που πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες τις πράξεις του. Ξέρω ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν τον πόλεμο. Η ενότητα είναι η καλύτερη δύναμη μας. Γι΄αυτό προσπαθούν να μας χωρίσουν. Έχουν καταφέρει το ακριβώς αντίθετο. Είμαστε πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ».

    Ρωσία: Πώς τα κρυπτονομίσματα την βοηθούν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

    – Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, τρία ρωσικά ελικόπτερα καταρρίφθηκαν στο Κίεβο. «Ένα ρωσικό ελικόπτερο Κ-52 και τρία ελικόπτερα Gostomel καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου, στο σημείο Μεζιχιρία». Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας είχε αναφέρει ότι 6 ρώσικα αεροπλάνα είχαν καταρριφθεί στην πρωτεύουσα, με τη ρωσική πλευρά και το πρακτορείο TASS να το αρνείται.

    – Σειρήνες πολέμου ακούγονται από το πρωί, μαζί με αλλεπάλληλες εκρήξεις τόσο στο Ντονέτσκ, όσο και στο ίδιο το Κίεβο, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπως τη Μαριούπουλη, στα ανατολικά και την Οδησσό στα νότια. Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων. Οι κάτοικοι του Κιέβου αναζήτησαν ασφάλεια σε καταφύγια, την ώρα που ακούγονταν εκρήξεις έξω από την πόλη.

    Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση μέσω Telegram, αναφέρει ότι επιθέσεις με ρουκέτες στοχεύουν ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη σε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο. Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας αναφέρει ότι έχουν εξαπολυθεί επιθέσεις εναντίον 10 ουκρανικών περιοχών, κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας. Για τουλάχιστον επτά ισχυρές αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο Vasilkovsky έξω από το Κίεβο, όπου φυλάσσονται τα στρατιωτικά βομβαρδιστικά της Ουκρανίας, κάνει λόγο η διοίκηση του Κιέβου.

    Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην επαρχία του Κιέβου

    Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή του Κιέβου, καθώς η FSB ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

    • Η Ουκρανία δέχεται δεύτερο κύμα πυραύλων

    Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε πως η χώρα γίνεται στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους από τη Ρωσία. Παράλληλα, Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση.

    «Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», έγραψε ο Kuleba στο Twitter.

    Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Putin έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

    • Στρατιωτικά ελικόπτερα της Ρωσίας κοντά στο Κίεβο

    Πολλά ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα πάνω από την πόλη Hostomel στην περιφέρεια Κιέβου, σύμφωνα με τον λογαριασμό στο Twitter CaucasusWarReport. «Φαίνεται ότι ξεκίνησε μια ρωσική αεροπορική επίθεση», αναφέρει.

    • Κάλεσμα του Zelenskyy προς του πολίτες να υπερασπιστούν τη χώρα

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy κάλεσε όλους τους πολίτες που ήταν έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα από τις ρωσικές δυνάμεις να εμφανιστούν, λέγοντας ότι το Κίεβο θα δώσει όπλα σε όποιον τα θέλει, αναφέρει το Reuters. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και ότι τα ρωσικά στρατεύματα υφίστανται απώλειες.

    • 3 άμαχοι νεκροί στη Μαριούπολη, λέει ο δήμαρχος της πόλης

    Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι τρεις άμαχοι κάτοικοι της πόλης της ανατολικής Ουκρανίας σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Vadym Boichenko είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης και σε κοντινό χωριό. «Μην πανικοβάλλεστε. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για τη Μαριούπολη και την Ουκρανία», τόνισε.

    • Περισσότεροι από 40 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

    Το Sky News γράφει πως περισσότεροι από 40 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και αρκετές δεκάδες έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με επικοινωνία με την ουκρανική κυβέρνηση. Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας κάνει λόγο για αμάχους μεταξύ των θυμάτων μετά την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα.

    • Ρωσία: Αναμένεται να εισβάλλει σε «πολλαπλούς άξονες» επίθεσης

    Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 150.000 μάχιμους στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας , με άλλες 34.000 ελαφρά οπλισμένες αυτονομιστικές δυνάμεις στα φιλορωσικά κράτη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας. Η μισή αεροπορία της Μόσχας αναπτύσσεται επίσης στην περιοχή, λέει ο συντάκτης άμυνας και ασφάλειας του Guardian, Dan Sabbagh.

    Η εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στον κόσμο από την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, κατά την οποία αναπτύχθηκαν περίπου 175.000 στρατιώτες. και οι δυτικοί στρατιωτικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στις πιο σοβαρές μάχες στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Δυτικές αμυντικές πηγές είπαν ότι αναμένουν από τη Ρωσία να εισβάλει σε «πολλαπλούς άξονες» επίθεσης, αλλά το βασικό επίκεντρο αναμένεται να είναι η πρωτεύουσα Κίεβο, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 3 εκατομμυρίων. Πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin θέλει να εμπλακεί σε «αλλαγή καθεστώτος» στο Κίεβο, περικυκλώνοντας την πόλη με τον στρατό της και ελπίζοντας να εκδιώξει τον πρόεδρό της Zelenskyy χωρίς να εμπλακεί σε αστικό πόλεμο.

    • Καταδίκασε ο Emmanuel Macron της απόφαση της Ρωσίας

    Ο Emmanuel Macron καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να κάνει πόλεμο στην Ουκρανία και απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών και θα εργαστεί με τους εταίρους και τους συμμάχους της για να σταματήσει ο πόλεμος. Συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelenskyy στο κινητό του στις 8 το πρωί σήμερα το πρωί και αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί έκτακτη αμυντική συνάντηση στα Ηλύσια με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τα κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

    •  Όπλα σε βετεράνους του στρατού στην Ουκρανία

    Όπλα πρόκειται να διανεμηθούν σε βετεράνους του στρατού στην Ουκρανία ως απάντηση στη δράση της Ρωσίας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την αστυνομία.  Η είδηση έρχεται εν μέσω αναφορών πως οι Ουκρανοί ενθαρρύνονται να ενταχθούν στις μονάδες εδαφικής άμυνας της χώρας.

    • Το ρούβλι υποχωρεί

    Η ρωσική κεντρική τράπεζα θα μπει στην αγορά για να στηρίξει το ρούβλι, καθώς το νόμισμα κατέρρευσε στο ιστορικότερο χαμηλό όλων των εποχών, αναφέρει το Reuters. Ο ανταποκριτής της Μόσχας Pjotr Sauer γράφει ότι τα σημεία ανταλλαγής μετρητών στη ρωσική πρωτεύουσα έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται ρούβλια για δολάρια και ευρώ. Σε ένα δημοφιλές σημείο ανταλλαγής στην οδό Tverskaya, ο διευθυντής του γραφείου είπε ότι σταμάτησαν να μετατρέπουν ρούβλια «πριν από δύο ώρες» καθώς το ρωσικό νόμισμα κινείται περαιτέρω.

    • Larysa Gerask: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει στον 21ο αιώνα»

    Η πρέσβης της Ουκρανίας στην Ιρλανδία, Larysa Gerasko, συγκρατούσε τα δάκρυα σήμερα το πρωί λέγοντας στο RTE ότι «δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτό συμβαίνει στον 21ο αιώνα», αναφέρει η ανταποκρίτρια της Ιρλανδίας Lisa O’Carroll.

    «Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους μου, με την οικογένειά μου», είπε. Καταδίκασε την «κυνική» επίθεση της Ρωσίας στη χώρα της, η οποία όπως είπε ξεκίνησε τη στιγμή που η Ρωσική Ομοσπονδία εκφωνούσε την ομιλία της σε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ο Putin δοκιμάζει την Ουκρανία και την ασφάλεια όλου του κόσμου», είπε.

    «Οι καταστροφικές και σκληρές κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν τώρα αμέσως. Εκατομμύρια ζωές διακυβεύονται τώρα, ζωή Ουκρανών, ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να απομονώσει τη Ρωσία με κάθε μέσο. Και η Ουκρανία χρειάζεται οικονομική υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια, και φυσικά στρατιωτική», είπε χαρακτηριστικά.

    Η Ρωσία μεταφέρει εξοπλισμό από την Κριμαία

    Σε νέα ενημέρωση, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με το Reuters. Ο στρατός της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι δύο ρωσικά τανκς και πολλά φορτηγά εθεάθησαν στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό απέναντι από την προσαρτημένη Κριμαία.

    Στο μεταξύ, αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία λένε ότι ελέγχουν δύο πόλεις στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με έκθεση του νέου πρακτορείου RIA. Αυτή η αναφορά επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία της Ουκρανίας, η οποία αργότερα δήλωσε ότι κατασχέθηκαν δύο χωριά στην περιοχή Λουχάνσκ.

    Zelenskyy: Επιβάλλει στρατιωτικό νόμο – «Θα νικήσουμε»

    Η αιφνιδιαστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τον Volodymyr Zelenskyy να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Zelenskyy, μεταδίδουν ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να κηρύξει άμεσα στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

    «Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε ο Zelenskyy σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις της συνοριοφρουράς. Λίγη ώρα αργότερα, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

    Το διάγγελμα του Vladimir Putin

    Ο Ρώσος πρόεδρος, τα ξημερώματα προχώρησε σε διάγγελμα, προκειμένου να ενημερώσει για την εισβολή στην Ουκρανία. «Λάβαμε την απόφαση να διεξάγουμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε, υποστηρίζοντας ότι ήταν την «αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

    «Δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε την Ουκρανία», είπε και προχώρησε σε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση σε άλλα έθνη. «Προς οποιονδήποτε θα σκεφτόταν να παρέμβει από έξω: αν το κάνετε, θα αντιμετωπίσετε συνέπειες μεγαλύτερες από όσες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία. Έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αποφάσεις. Ελπίζω να με ακούτε», είπε.

    «Η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και η χρήση του εδάφους της Ουκρανίας είναι απαράδεκτες», υπογράμμισε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στοχεύει στην προστασία των ανθρώπων». Οι συνθήκες «απαιτούν αποφασιστική δράση από τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, o oποίος πρόσθεσε πως «σε περίπτωση ξένης παρέμβασης, η Ρωσία θα ενεργήσει άμεσα».

    Το παράδοξο είναι πως το διάγγελμα του Putin, πραγματοποιήθηκε την ώρα που συνεδρίαζε ο ΟΗΕ με σκοπό να αποφύγει αυτή την εισβολή. Θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο σουρεαλιστικές συνεδριάσεις που έχει δει ποτέ η αίθουσα, καθώς ο πόλεμος που έπρεπε να αποτραπεί, ξέσπασε την ώρα που κάθονταν όλοι.

    Για πόλεμο εκ προμελέτης έκανε λόγο ο Joe Biden

    Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Putin για «πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία. Καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας και τόνισε πως πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

    «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», συμπλήρωσε. Εντός της ημέρας θα επιβληθούν μέτρα από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

    Κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε πως ένα νέο πακέτο κυρώσεων θα επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών. «Η πρόεδρος Ursula von der Leyen θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα οριστικοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υιοθετήσει άμεσα το Συμβούλιο», σημείωνε η ανακοίνωση. Αυτά «τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα προβλέπουν μαζικές και σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία για τις ενέργειές της», πρόσθετε.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις

    Καθώς ξεκίνησε μια συνεδρίαση της COBR υπό την προεδρία του Boris Johnson, ο υπουργός Εξωτερικών James Cleverly υποσχέθηκε μια «άνευ προηγουμένου» νέα σειρά κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την «τρομερή απόφαση» να εισβάλει στην Ουκρανία.

    Κατηγόρησε, επίσης, τον Putin ότι «αναδημιουργεί κάποιο είδος τσαρικής, επεκτατικής Ρωσίας» και ότι τον οδηγεί ο εγωισμός καθώς και μια «ανόητη προσπάθεια να γράψει τον εαυτό του στα βιβλία της ιστορίας».

    Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου κατά 5%

    Το κόστος του πετρελαίου έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας φόβους για περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις που εξαπλώνονται στην παγκόσμια οικονομία.

    Η επίθεση προκάλεσε επίσης μεγάλες πωλήσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας, με παρόμοιες μεγάλες πτώσεις άνω του 2% να αναμένονται σήμερα στο Λονδίνο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Το πετρέλαιο αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 5,11% την Πέμπτη και οι έμποροι ανησυχούν ότι η άνοδος της τιμής άλλων βασικών βιομηχανικών εμπορευμάτων όπως το νικέλιο θα προσθέσει οξεία πληθωριστικά δεινά στις δυτικές οικονομίες. Ο Kyle Rodda της IG Markets στη Μελβούρνη είπε ότι η άνοδος θα μπορούσε να είναι μέρος μιας πιεστικής κίνησης των τιμών που αναγκάζει το ομοσπονδιακό αποθεματικό των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια στα δόντια του πληθωρισμού.

    Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε 5,4% νωρίτερα για να φτάσει σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του ευρώ και στο χαμηλότερο από το 2016 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Αργότερα, οι συναλλαγές στο νόμισμα ανεστάλησαν.

    Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν την χώρα

    Κεντρικές αρτηρίες της χώρας έχουν αποκλειστεί, καθώς ουρές αυτοκινήτων κατευθύνονται δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, αφήνοντας τα σπίτια τους μετά την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα τους. Την ίδια ώρα, άνθρωποι σχηματίζουν ουρές σε τράπεζες και πρατήρια καυσίμων, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας φυγής ή αποκλεισμού στα σπίτια.

    Το κύμα φυγής των Ουκρανών έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, όταν ο Putin πραγματοποιούσε το διάγγελμα για την εισβολή στην χώρα.

    Η πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία. «Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

    Τι λένε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης

    Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν περάσει το πρωί υμνώντας τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αποκαλώντας την στρατιωτική επέμβαση στο Ντονμπάς, ενώ αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές και ορισμένες πόλεις σε όλη τη χώρα, γράφει ο Andrew Roth από τη Μόσχα.

    Ζωντανές αναφορές μεταδόθηκαν από πόλεις του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου οι ανταποκριτές επικεντρώθηκαν κυρίως σε τοπικές μάχες για πόλεις και όχι στην ευρύτερη ρωσική εισβολή που λάμβανε χώρα σε ολόκληρη τη χώρα. Για τους Ρώσους που παρακολουθούν τις ειδήσεις, μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες εδώ και οκτώ χρόνια. Ενώ πολλοί απλοί Ρώσοι εξέφραζαν σοκ από την επίθεση, ορισμένοι ρεπόρτερ και μάνατζερ σε κρατικά κανάλια απολάμβαναν ξεκάθαρα τη στιγμή.

    Ένας δημοσιογράφος σε ένα κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης είπε στον Guardian: «Δυστυχώς το μόνο που άκουσα σήμερα το πρωί είναι υπερηφάνεια».

    Ο Erdogan εξέφρασε την αντίθεσή του στον Putin

    Ο Vladimir Putin έχει απομονώσει τον εαυτό του από τη διεθνή πολιτική σκηνή με την εντολή για εισβολή και έχει απέναντι του ακόμα και συμμάχους του, όπως ο Tayip Erdogan και ο Xi Jinping. Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτη την κίνηση του Ρώσου Προέδρου και έκανε λόγο για παράβαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής σταθερότητας της Ουκρανίας και της ειρήνης.

    «Λυπούμαστε που βλέπουμε τη Ρωσία και την Ουκρανία, δύο φιλικές χώρες με τις οποίες έχουμε στενούς πολιτικούς και κοινωνικούς δεσμούς, να έχουν έρθει αντιμέτωπες με αυτόν τον τρόπο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όσων ζουν στην Ουκρανία, ειδικά στους πολίτες μας και στους Τατάρους αδερφούς μας στην περιοχή», δήλωσε ο Erdogan που μίλησε την Τετάρτη τηλεφωνικά με τον Putin και του είπε προσωπικά την αντίθεσή του.