Δύο ομαδικούς τάφους μέσα σε λίγα 24ωρα έφεραν στο φως οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, οι οποίοι ήρθαν να προστεθούν σε αυτόν που είχαν βρει στα τέλη Μαρτίου. Μετά τα χωριά Μανχούς και Βινοχράντνε, ήταν η σειρά για το χωριό Στάρι Κριμ, με τους αρχές της Μαριούπολης να ανακοινώνουν διά στόματος Vadym Boichenko στο Telegram πως βρέθηκε και τρίτος ομαδικός τάφος.

    Στις εικόνες που είδαν από τον δορυφόρο και δημοσιοποίησαν η Planet Labs και το Radio Free Europe, υπάρχουν σκαμμένες τάφροι στο παλιό κριμαϊκό κοιμητήριο και φαίνεται να εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις 24 Μαρτίου, μετά την κατάληψη του χωριού από τους Ρώσους. Η μεγάλη τάφρος έχει μήκος 60-70 μέτρα και σε φωτογραφιες δορυφόρου από τις 7 Απριλίου, ένα κομμάτι τους έχει καλυφθεί από πτώματα και χώμα, ενώ έχει μεγαλώσει και η ταφική έκταση.

    «Στις 24 Απριλίου εντοπίστηκαν νέες τάφροι. Το μάκρος των ομαδικών τάφων έχει ξεπεράσει πλέον τα 200 μέτρα», ανέφερε ο Boichenko στο κανάλι των δημοτικών αρχών στο Telegram. Μάλιστα, αυτές οι ταφές δεν έγιναν από τους Ρώσους. Ο Boichenko υποστηρίζει πως οι Ρώσοι στρατιώτες έταζαν τροφή στους Ουκρανούς με αντάλλαγμα να θάψουν τους νεκρούς.

    «Μας είπαν ότι πρέπει να δουλέψουμε για ώρες, ώστε να έχουμε φαγητό και νερό. Κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να το κάνουν».

    Το CNN αναφέρει πως μπορεί να επιβεβαιώσει τον τάφο στο Βινοχράντνε, αλλά για το Κριμ δεν μπορεί να διακρίνει κάτι παραπάνω από μια  ανωμαλία στο έδαφος.

    Σύμφωνα με τον Petro Andriushchenko, ειδικό σύμβουλο του δημάρχου στη Μαριούπολη, οι τάφοι στο Μανχούς και το Βιναχράντνε, στα δύο αλλα χωριά, έχουν έκταση 30 μέτρα. Συνολικά στη Μαριούπολη έχουν χάσει τη ζωή τους 20.000 άνθρωποι σε αυτές τις 62 ημέρες εισβολής, ένας αριθμός που ξεπερνάει κατά πολύ και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης.

    «Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει τρομακτικά δύσκολη. Τα πυρομαχικά του εχθρού βομβαρδίζουν το οχυρό μας στο Αζοφστάλλ. Υπάρχουν γυναίκες και παιδιά εκεί. Η κατάπαυση πυρός είναι αναγκαία για να αρχίσει η εκκένωση. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει κατάπαυση. Οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε και πίνουν ελάχιστο νεερό. Είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή», περιγράφει ο Boichenko.

    * Με πληροφορίες από το CNN

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Ουκρανία: Συμπληρώθηκαν 2 μήνες εισβολής – Το Ντόνμπας και η Μαριούπολη στο επικέντρο των επιθέσεων

    Ρωσία: Εκτόξευσε δοκιμαστικά βαλλιστικό πύραυλο – «Καταλάβαμε την Μαριούπολη»

    Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες μας ημέρες» – Η Ρωσία ζητά να παραδοθούν μέχρι το μεσημέρι