Πίνακας Περιεχομένων
    1. Οι βλέψεις του Zuckerberg

    Κάποτε, κατά την «χρυσή εποχή» του Facebook, ήταν ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του πλανήτη. Πλέον ο Mark Zuckerberg, συνιδρυτής της πλατφόρμας και εκ των μεγαλομετόχων της, βγαίνει εκτός της λίστας, καθώς είδε την περιουσία να μειώνεται κατά σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία ημέρα. Η βουτιά έγινε μετά την πτώση των μετοχών της μητρικής εταιρείας Meta, την Πέμπτη, και της μείωσης, για πρώτη φορά, των καθημερινών χρηστών του Facebook.

    Με τρέχουσα περιουσία 84,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, είναι η πρώτη φορά που ο 37χρονος δεν περιλαμβάνεται στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη από το καλοκαίρι του 2015. Ο Zuckerberg κατέχει σχεδόν το 13% της Meta Platforms, μητρική της Facebook.

    Η απώλεια των 29,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την περιουσία του είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια στην ιστορία. Η πρώτη είναι τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Elon Musk, τον περασμένο Νοέμβριο, αφότου έγραψε στο Twitter ότι σκοπεύει να πωλήσει το 10% του μεριδίου του στην Tesla.

    Η μετοχή της Meta κατρακύλησε αφού η εταιρεία προειδοποίησε για ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων το επόμενο τρίμηνο και είπε ότι οι πρόσφατες αλλαγές απορρήτου από την Apple θα κοστίσουν στην εταιρεία 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CNBC. Ο περιορισμός των διαφημίσεων, που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για το Facebook, έπαιξε σημαντικό ρόλο.

    Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Τετάρτη, ο οικονομικός διευθυντής της Meta είπε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει τις «ετεροχρονισμένες συνέπειες» ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αλλαγές της Apple το 2022. Παράλληλα ο ανταγωνισμός αυξάνεται με το TikTok να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

    Οι βλέψεις του Zuckerberg

    Η πτώση κατά 26% ήταν η μεγαλύτερη μονοήμερη βουτιά της Meta και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Το ποσό αυτό αποτελεί, επίσης, αρνητικό ιστορικό ρεκόρ. Τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 8%, δηλαδή 10,29 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20%, ήτοι κατά 33,67 δισ. δολάρια. Παράλληλα οι δαπάνες ολοένα και γίνονται πιο κοστοβόρες. λόγω των εργασιών για την εικονική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις αναφορές, η Meta έχει ήδη επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια στη συγκεκριμένη τεχνολογία και αναμένεται να δαπανήσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια.

    Η Meta Platforms Inc. προορίζεται να αλλάξει το τοπίο στα social media, εγκαθιστόντας τον «κόσμο» εικονικής πραγματικότητας, όπως είχε ανακοινώσει πριν λίγους μήνες.Έτσι, η εταιρεία μετατοπίζει πόρους και προσλαμβάνει μηχανικούς από ανταγωνιστές όπως η Apple και η Google, που μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματός του. Διεύρυνε το εργατικό δυναμικό της κατά 23%, κλείνοντας τη χρονιά με 71.970 υπαλλήλους, κυρίως σε τεχνικούς ρόλους.

    Την ώρα που ο Zuckerberg «χάνει», ο Jeff Bezos στον οποίο ανήκει περίπου το 9,9% της Amazon, σύμφωνα με το Refinitiv, κερδοφορεί. Το προηγούμενο τρίμηνο τα κέρδη της Amazon αυξήθηκαν, χάρη στις επενδύσεις που έκανε στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Rivian. Επίσης, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την ετήσια συνδρομή του Prime στις ΗΠΑ, κάτι που ανέβασε τις μετοχές της κατά 15%.

    Υπενθυμίζεται ότι η περιουσία του Bezos αυξήθηκε κατά 57% πέρυσι και έφτασε τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας.