Η ποιήτρια και ακτιβίστρια Maya Angelou, έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που απεικονίζεται η όψη της στην κυκλοφορία του νομίσματος των 25 λεπτών, Quarter, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, θα φέρουν τα πρόσωπα πέντε Αμερικανίδων, που έχουν συμβάλει στην αμερικανική κουλτούρα και στον αγώνα των ίσων δικαιωμάτων.

    Όπως γράφουν οι New York Times, τα ιστορικά απομνημονεύματα της Maya Angelou, το 1969, «I Know Why the Caged Bird Sings», κατέγραψαν την παιδική της ηλικία στο Jim Crow South. Ήταν μεταξύ των πρώτων αυτοβιογραφιών μιας μαύρης γυναίκας του 20ου αιώνα που προσέγγισε ευρύ κοινό. Σε αυτό γράφει χαρακτηριστικά, πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να κουβαλάς μέσα σου μια ανείπωτη ιστορία».

    Η Maya Angelou απήγγειλε ποίημα στην πρώτη ορκωμοσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Bill Clinton, το 1993, ενώ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Barack Obama, το 2011. Η ίδια, που πέθανε στα 86 της χρόνια, ήταν «ένα από τα πιο λαμπερά φώτα της εποχής μας — μια λαμπρή συγγραφέας και μια πραγματικά εκπληκτική γυναίκα», είχε πει τότε ο Obama.

    «Είναι τιμή μου να παρουσιάσω τα πρώτα νομίσματα του έθνους μας που αφιερώνονται στο να τιμήσουν τις γυναίκες της Αμερικής και τη συμβολή τους στην Αμερικανική ιστορία», ανέφερε ο Ventris C. Gibson, διευθυντής του Νομισματοκοπείου των ΗΠΑ. «Η Maya Angelou, που εμφανίζεται στο πίσω μέρος του πρώτου νομίσματος του προγράμματος, χρησιμοποίησε τις λέξεις για να εμπνεύσει», πρόσθεσε. Στο μπροστινό μέρος του νομίσματος εμφανίζεται ο George Washington.

    Το νόμισμα δημιουργήθηκε από την Emily Damstra, σχεδιάστρια, και τον Craig A. Campbell και απεικονίζει την ίδια με σηκωμένα τα χέρια και στραμμένα προς τα πάνω, μπροστά σε ένα πουλί που πετά καθώς ο ήλιος ανατέλλει. Οι εικόνες ήταν «εμπνευσμένες από την ποίησή της και συμβολικές του τρόπου που έζησε», ανέφερε το Νομισματοκοπείο.

    Το νόμισμα είναι το πρώτο του Προγράμματος American Women Quarters, μια τετραετή προσπάθεια κατά την οποία το Νομισματοκοπείο εκδίδει πέντε νομίσματα το τρίμηνο καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σκοπό να τιμήσει τις γυναίκες που συνέβαλαν σε τομείς όπως στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, στα πολιτικά δικαιώματα, στην κυβέρνηση, στις ανθρωπιστικές επιστήμες και στις τέχνες.

    Οι άλλοι τιμώμενοι φέτος είναι η Sally Ride, η πρώτη Αμερικανίδα που βρέθηκε στο διάστημα. Η Wilma Mankiller, μια ιθαγενής Αμερικανίδα ακτιβίστρια. Η Nina Otero-Warren, ηγέτης στο κίνημα της ψήφου στο Νέο Μεξικό και η Anna May Wong, η πρώτη Κινεζοαμερικανίδα σταρ του κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.