Διαστάσεις λαϊκής επανάστασης υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά του θεοκρατικού καθεστώτος έχει πάρει στο Ιράν το κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

    Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi δήλωσε ότι επικοινώνησε με την οικογένεια της κοπέλας, η οποία προερχόταν από την επαρχία του Κουρδιστάν.

    Ο θάνατος της υπό κράτηση γυναίκας που πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες πρέπει να διερευνηθεί «σταθερά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εκφράζοντας πάντως τη λύπη του για τα δυτικά «δύο μέτρα και σταθμά» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    «Επικοινώνησα με την οικογένειά της με την πρώτη ευκαιρία που μου δόθηκε και τη διαβεβαίωσα ότι θα συνεχίσουμε να ερευνούμε ακλόνητα το περιστατικό… Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η περιφρούρηση των δικαιωμάτων των πολιτών», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος λέγοντας ότι ο θάνατος της Amini βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης.

    Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τις ταραχές των έξι τελευταίων ημερών, οι οποίες ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδης στις 16 Σεπτεμβρίου. Επισήμως, η ιρανική κυβέρνηση κάνει λόγο για 17 νεκρούς, τουλάχιστον πέντε από τους οποίους μέλη των δυνάμεων καταστολής των διαδηλωτών.΄

    Την Πέμπτη, διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα σε πολλές πόλεις με την κυβέρνηση να απαντά κόβοντας τη σύνδεση στο διαδίκτυο σε περιοχές της Τεχεράνης και του Κουρδιστάν και μπλοκάροντας την πρόσβαση σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το WhatsApp σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κίνημα ανυπακοής.

    Στο μεταξύ, παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης έχει δημιουργηθεί από το θέαμα των γυναικών του Ιράν, οι οποίες κατέβηκαν στους δρόμους ή μέσω internet καίνε τις χιτζάμπ τους και κόβουν τα μαλλιά τους.

    Τα σπίρτα, τα ψαλίδια και οι καμένες μαντήλες έχουν γίνει τα νέα σύμβολα ανυπακοής, εμπνέοντας εκατοντάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο να κάνουν το ίδιο και να ανεβάσουν αυτήν πράξη αυτή αντίστασης στα κοινωνικά μέσα.

    Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα κατά της χώρας του, ο Raisi αναρωτήθηκε χθες σχετικά με τους θανάτους από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ: «Όλοι αυτοί οι θάνατοι έχουν ερευνηθεί;», είπε.

    Αν και δεν καταδίκασε κατηγορηματικά τις διαμαρτυρίες, ο Raisi είπε: «Αυτό που συμβαίνει, οι διαδηλώσεις… φυσικά είναι φυσιολογικές και πλήρως αποδεκτές… Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ διαδηλωτών και βανδαλισμού. Οι διαδηλώσεις είναι καλές για την έκφραση συγκεκριμένων ζητημάτων».

    Οι διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε μια ανοιχτή πρόκληση για την κυβέρνηση, με ορισμένους Ιρανούς να ζητούν την πτώση της ίδιας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

    Είναι οι πιο σοβαρές διαδηλώσεις από το 2019, όταν ξέσπασαν ταραχές για την αύξηση της τιμής της βενζίνης.

    Φωτογραφία: Instagram