Πίνακας Περιεχομένων
  1. Μπαράζ επενδύσεων

  Ο πολυεθνικός κολοσσός Google ετοιμάζεται να επενδύσει στη χώρα μας όσο σε υποδομές cloud όσο και σε δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων και ούτω καθεξής.

  Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο Πέμπτη από την πρόεδρο της Google Cloud International Αντερ Φοξ-Μάρτιν και την πρόεδρο ΝΑ Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Η δημιουργία υποδομών cloud στην Ελλάδα εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της εταιρείας για τη δημιουργία ενός δικτύου υποθαλάσσιων οπτικών ινών, με τίτλο «Blue Submarine Cable System», το οποίο συνδέει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ (με τη συνεργασία της ιταλικής TI Sparkle).

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο που θα ανακοινωθεί θα έχει ως αιχμή τη δημιουργία νέων υποδομών cloud στη χώρα μας, με το οποίο πλέον η Google θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα στους πελάτες της μέσα από το πλέγμα των υπηρεσιών της.

  Το ύψος της επένδυσης, είτε αφορά την κατασκευή νέων data centers είτε τη δημιουργία σταθμών και κόμβων εντός υφιστάμενων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία «ουδέτερων», όπως ονομάζονται, εταιρειών δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

  Ο άμεσος αντίκτυπός της όμως στην ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως εξάλλου έχει υπολογιστεί στην περίπτωση των Microsoft και AWS.

  Γι’ αυτό εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως και η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να εισαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο.

  Επιπλέον, οι υποδομές που θα δημιουργήσει η πολυεθνική στη χώρα μας θα βοηθήσουν και στην περιφερειακή αναβάθμιση της σημασίας της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη. Ειδικά καθώς σήμερα από την Ιταλία ως τη Μ. Ανατολή δεν υπάρχουν «βαριές υποδομές».

  Ως εκ τούτου η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως «κέντρο» και για άλλες, γειτονικές χώρες. Μάλιστα η δημιουργία υποδομών cloud από την Google στη χώρα μας συμπίπτει παράλληλα με μια μεγάλη επένδυση που κάνει στο κομμάτι των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών με τα οποία δημιουργεί τεράστιους διαδρόμους, όπου ταξιδεύουν τα data σε όλο τον κόσμο.

  Πέραν όμως των υποδομών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει η Φοξ-Μάρτιν οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι θα προβλέπεται και η ενεργοποίηση σειράς προγραμμάτων που θα αφορούν την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας.

  Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού ή επαγγελματιών σε ψηφιακές δεξιότητες καθώς και προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχ

  ηματισμό και τη μεταφορά των ΙΤ υποδομών τους στο cloud.Τα συγκεκριμένα προγράμματα εξάλλου θα ενταχθούν στη γενικότερη «βεντάλια» των πρωτοβουλιών που έχει ξεκινήσει η Google την τελευταία τριετία, σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έτρεξε πρόσφατα για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

  Με όλα αυτά, πάντως, αναμένεται να αναβαθμιστεί και η θυγατρική της Google στην Ελλάδα, όπου σήμερα διαθέτει μια σχετικά μικρή ομάδα η οποία ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των πωλήσεων υπηρεσιών, όπως εξάλλου συνέβη με την περίπτωση της Microsoft, όπου το προσωπικό μέσα σε τρία χρόνια έχει διπλασιαστεί, αλλά και της πολυδύναμης θυγατρικής που έστησε από πέρυσι η Amazon Web Services αποκτώντας «ηχηρή» παρουσία στην Ελλάδα.

  Διαβάστε ακόμη: Με «μπροστάρισσα» την Ελλάδα: 14 χώρες στηρίζουν την ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, συνεδριάζει η Ε.Ε.

  Μπαράζ επενδύσεων

  Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση πλέον και των τριών μεγάλων στην αγορά τεχνολογίας cloud (AWS, Microsoft, Google) να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά και άλλων, «ουδέτερων», παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η χώρα μας έχει εξελιχθεί στον απόλυτο επενδυτικό προορισμό για την ανάπτυξη data centers.

  Η μεγάλη επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία τριών συγκροτημάτων κέντρων δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί, συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης έκδοσης των σχετικών αδειών αλλά και των εσωτερικών διαδικασιών που έχει ο όμιλος, όπως εξηγούσε την περασμένη εβδομάδα κατά τους εορτασμούς για τα 30 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα ο επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

  Σημείωσε, δε, πως η πολυεθνική βρίσκεται σε συζητήσεις με εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους, ενώ η ανάθεση των έργων αναμένεται να γίνει κατόπιν σχετικών διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τη νέα χρονιά, το 2023, με ορίζοντα να ολοκληρωθούν ως το 2025. Από την πλευρά της η Lamda Hellix, η οποία μετράει ήδη 18 χρόνια στην ελληνική αγορά αλλά πλέον ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Digital Realty, έχει ξεκινήσει την επόμενη μεγάλη της επένδυση, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

  Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν το προφίλ ενός ισχυρού περιφερειακού παίκτη της παγκόσμιας αγοράς των data centers για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στη χρυσή δεκάδα των αγορών προς παρακολούθηση, σύμφωνα με την έκθεση Global Data Center Market 2022 της εταιρείας παροχής υπηρεσιών real estate Cushman & Wakefield.