Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τρεις βασικες δράσεις
    2. Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε:

    Κίνητρα και κυρώσεις θα ισχύσουν σε όσους φορείς του δημοσίου πετύχουν ή δεν πετύχουν, αντίστοιχα, τον στόχο μείωσης 10% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας  ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Υπουργεία, φορείς και δήμοι που δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τον στόχο, θα έρθουν αντιμέτωπα με «ψαλίδι» στο κονδύλι των προσλήψεων, στα μπόνους υπαλλήλων και στις κρατικές επιδοτήσεις της επόμενης χρονιάς. «Το Δημόσιο πλήρωσε 700 εκατ. ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ, το 2021. Το ποσό αυτό, θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο το 2022. Δεν ζητάμε κάτι περίπλοκο, παρά να ορίσουν ένα ενεργειακό υπεύθυνο, κάτι αρκετά απλό, συντήρηση των κλιματιστικών, όχι ανοικτά φώτα το βράδυ», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ γενναίες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος της κρίσης. Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη καθυστέρησε δραματικά, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

    Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τρεις βασικες δράσεις

    • Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης 10% το επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τη μείωση το 30% μέχρι το 2030
    • Δημιουργούμε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης
    • Θεσπίζουμε κίνητρα και αντικίνητρα

    ΗΠΑ: To FBI βρήκε έγγραφο στην έπαυλη του Trump για πυρηνική άμυνα άλλης χώρας

    Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε:

    -Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φόρεις να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.

    -Συστήνουμε συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.

    -Ζητάμε από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

    -Κατά την αποχώρηση των εργαζομένων θα πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.

    -Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.

    -Τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

    -Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά.

    Όπως διευκρίνισε μετά από σχετική ερώτηση «το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συστάσεις στον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά. Θα υπάρξει μια επικοινωνιακή καμπάνια για να βοηθήσει τους πολίτες αλλά και σχήματα κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά, ενδεχομένως και στις επιχειρήσεις».