Το μεσημέρι της Τρίτης κάπου στα νότια της Γαλλίας ένα τηλέφωνο άρχιζε να χτυπάει επίμονα και δε θα σταματούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Η Michaela Jae Rodriguez έγραψε ιστορία, έστω και με απόσταση έναν ολόκληρο Ατλαντικό από το Λος Άντζελες, όπου ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Emmy στην primetime ζώνη. Εκεί, η MJ Rodriguez – επέλεξε να έχει αυτό το καλλιτεχνικό όνομα από την ηρωίδα της Marvel, τη Mary Jane Watson, το κορίτσι του Spiderman – είναι μόλις η τρίτη εκπρόσωπος της trans κοινότητας σε κατηγορία acting, αλλά είναι η πρώτη με υποψηφιότητα σε μια από τις μεγάλες κατηγορίες.

    Στα προηγούμενα χρόνια η Laverne Cox είχε υποψηφιότητα το 2014 για γκεστ ρόλο στο Orange Is The New Black και η Rain Valdez είχε επίσης υποψηφιότητα πέρσι για την ερμηνεία της σε short-form comedy για τη σειρά Razor Tongue.

    «Είχαμε μαζευτεί στο σπίτι, είχα πάρει κινητά, iPad, laptop και ήμουν έτοιμη να απαθανατίσω τη στιγμή. Έλεγα πως είτε δεν ακούσω το όνομα μου είτε όχι, θέλω να το έχω καταγράψει. Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα μου, αρχίσαμε να ουρλιάζουμε. Η μαμά μου και η νονά μου μου έδωσαν την πιο μεγάλη αγκαλιά. Μετά έπεσα στην αγκαλιά του συντρόφου μου και ένιωθα απλά ευγνωμοσύνη» ανέφερε στις δηλώσεις της στους New York Times το βράδυ της Τρίτης.

    Η MJ Rodriguez πήρε την υποψηφιότητα για το ρόλο της στη σειρά Pose, όπου είναι παραγωγός και πρωταγωνιστής ο γνωστός και μη εξαιρετέος Billy Porter, ο πρώτος ανοιχτά μαύρος γκέι στην αμερικανική τηλεόραση, που μετράει φέτος την τρίτη υποψηφιότητα του.

    «Θα ήθελα οι τρανς γυναίκες και δη αυτές της μαύρης φυλής να καταλάβουν απ΄αυτό ότι όλα είναι δυνατά, αρκεί να είσαι επίμονος στον στόχο κι αν δεν επιτρέψεις σε κανέναν να σου πει κάτι άλλο απ΄αυτό που ονειρεύεσαι, θα συνεχίσεις να προσπαθείς γνωρίζοντας πως η ζωή σου έχει αξία κι έχεις έναν σκοπό πάνω στη γη. Στο κάτω κάτω της γραφής είμαι ένας άνθρωπος κι εγώ και θέλω να δει ο κόσμος ότι έχω να προσφέρω κάτι» υπερθεμάτισε με ικανοποίηση η Rodriguez.

    Η MJ Rodriguez δεν είναι μια απλή τρανς γυναίκα. Δε μεγάλωσε σε ένα λευκό περιβάλλον ως τρανς. Γεννημένη στις 7 Ιανουαρίου του 1991 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι, μια πολιτεία με συγκεκριμένη φήμη, ιδίως εκείνη την εποχή, η Rodriguez είχε από τη μία την αφρικανική καταγωγή της μαμάς της και από την άλλη τον Πορτορικανό μπαμπά της.

    Η οικογένεια της όμως παρουσιάστηκε ασυνήθιστα κουλ με την επιλογή της. Σε ηλικία 7 ετών κατάλαβε ότι η καρδιά της χτυπά γυναικεία, ενώ στα 14 της αποφάσισε να πει στους γονείς της ότι είναι bisexual/gay. Το 2005, όταν είδε το Rent, ήταν η στιγμή της δεύτερης επιφοίτησης για εκείνη. Ήθελε να βρεθεί στη σκηνή και μέσα απ΄αυτή να βρει συνοδοιπόρους στο ταξίδι της μετάβασης της!

    «Η μαμά μου είναι πάντα η μεγαλύτερη μου cheerleader και αυτή με παρακίνησε να πάω στα 18 μου στο Summer Youth Performance Workshop στο New Jersey Performing Arts Center».

    Αφού πρώτα τελείωσε τις σπουδές της στη μουσική στο κολλέγιο του Berklee, η MJ βρέθηκε να κάνει οντισιόν για το Rent για το ρόλο της Angel. Ήταν το 2011 και η ερμηνεία της προκάλεσε συγκίνηση και αποθέωση. Αρκετοί από τους θεατές την προσέγγιζαν για να της πουν ότι ένιωσαν να βλέπουν την αλήθεια της πάνω στη σκηνή. Η ίδια ένιωθε να χάνει ένα κομμάτι της όταν έφευγε από τη σκηνή…

    Για καλή της τύχη, βρήκε γύρω της ανθρώπους να την καθοδηγήσουν, να τη στηρίξουν και το 2012 άρχισε να παίρνει ορμόνες για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης σε ένα σώμα πιο γυναικείο. Σε μια στιγμή που η Rodriguez είχε φόβο και αμφιβολία για το μέλλον της καριέρας της, το πρακτορείο της την έπεισε να προχωρήσει λέγοντας της πως θα την προτείνουν αποκλειστικά για γυναικείους ρόλους.

    Μάλιστα, όταν τους έστειλε μέιλ να τους ενημερώσει για την ολοκλήρωση της μετάβασης, ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που της έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω της.

    «Ήμουν πάντα αυτό το πρόσωπο. Για μένα δεν υπήρξε αλλαγή. Απλώς έπρεπε να συμβεί μια εξέλιξη, μια πνευματική και σωματική αποδοχή. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω εγώ και χρειαζόμουν χρόνο για να συμβεί. Δε μπορούσα να το μοιραστώ δημόσια, γιατί δεν ήμουν έτοιμη γι΄αυτό. Κι όπως κάνεις αυτή τη μετάβαση, δεν είναι ότι θα εμφανιστείς και θα πεις “να τα βυζιά μου, να ο κώλος μου”. Έπρεπε να ψάξω τι θα υποστώ, ποιες είναι οι χημικές αλλαγές, υπήρχαν πολλά να σκεφτώ» είχε πει το 2016 στο Playbill.com, φημισμένο μέσο για τα θεατρικά δρώμενα της Νέας Υόρκης.

    Ο πρώτος της ρόλος ως trans γυναίκα ήταν σε παραγωγή του Hamilton στη Φιλαδέλφεια. Μετά ήρθαν μικρές εμφανίσεις σε όχι και τόσο γνωστές σειρές. Ώσπου το 2019 της ανατέθηκε ο ρόλος της Evangelista-Rodriguez στο Pose και για πολλούς ήταν η ψυχή της σειράς. Έπαιξε στην πρώτη σεζόν, εμφανίστηκε ξανά στην τρίτη και τελευταία σεζόν και πλέον προετοιμάζεται για τη βραδιά της 19ης Σεπτεμβρίου όπου μπορεί να γίνει η πρώτη trans γυναίκα με βραβείο Emmy!

    Αντίπαλες της, μόνο για εκείνο το βράδυ, θα είναι οι Elisabeth Moss, Olivia Collman, Uzo Aduba, Jurnee Smolett, Emma Corrin…