Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρά τις απειλές του Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν, οι τόνοι κατευνάστηκαν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Αντιθέτως, εξέφρασε την αντίθεση της Τουρκίας για την είσοδο στο ΝΑΤΟ, της Φινλανδίας και Σουηδίας.

    Με την στάση του θα εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16, αφού θα αρθεί το βέτο για την Σουηδία και Φινλανδία. Παράλληλα η Ελλάδα η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για αγορά 20+20 υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών F-35. Ακολούθησε ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, που τόνιζε ότι πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο. Μπορεί να αποτελεί ένα μήνυμα προς την Άγκυρα για την προκλητική πολιτική της Τουρκίας.

    Ο Joe Biden υπογράμμισε «την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».

    Το ΝΑΤΟ φαίνεται να ζητά τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, και να μπει ένα τέλος στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, επαίνεσε τα «γρήγορα αντανακλαστικά» της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν την ίδια τακτική.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας και πως έστειλαν ένα μήνυμα ενότητας στην Ρωσία, που συνεχίζει να καταπατάει ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Τα λεγόμενά του σχετίζονταν τόσο την Άγκυρα όσο και το ΝΑΤΟ. Εφόσον υπάρχει ανοιχτό το μέτωπο της Ουκρανίας, η Συμμαχία «δεν χρειάζεται καμία άλλη πηγή αστάθειας, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι».

    Το ερώτημα τώρα είναι αν η Τουρκία θα συνεχίσει το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και την αμφισβήτηση των εδαφών της χώρας μας, συνεχίζοντας τις παραβιάσεις. Η Αθήνα έχει επιδείξει τις στενές σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ενώ προβάλλεται σαν πυλώνας σταθερότητας για τα υπόλοιπα έθνη της Συμμαχίας. Ωστόσο, η «σταθερότητα στο Αιγαίο» για την Άγκυρα έχει να κάνει «αποστρατικοποίηση» των νησιών, ένα θέμα που δεν «έπεσε» στο τραπέζι της Συνόδου.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    R Kelly: Kαταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών για σεξουαλική κακοποίηση

    Δημήτρης Λιγνάδης: Να κηρυχθεί ένοχος για 3 βιασμούς προτείνει ο εισαγγελέας

    Τουρκία: Δίνει το «οκ» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ