Αναφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» κάνει η Νέα Δημοκρατία το Σάββατο και ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των παρακολουθήσεων.

    Αυτό έγινε αφότου έκθεση καναδικού εργαστηρίου αποκάλυψε υποκλοπές από το 2016 με το λογισμικό «Pegasus», μέσω της Otenet SA που χρησιμοποιούσαν και στην ΕΥΠ.

    Τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού κατασκοπείας και στη χώρα μας από το 2016, οπότε και ήταν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε έκθεση του εργαστηρίου Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.

    (Διαβάστε περισσότερα εδώ σχετικά με το Pegasus εδώ).

    Σε ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος αναφέρεται πως «“Τα Νέα” σήμερα αποκαλύπτουν έκθεση του Citizen Lab στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού.

    Πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό για το οποίο γίνεται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει εντοπιστεί σε σειρά χωρών. Και είναι η περίοδος για την οποία έχουν υπάρξει δημόσιες αναφορές για παρακολούθηση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

    Η ΝΔ στη συνέχεια θέτει τρία ερωτήματα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

    «Μετά τη σημερινή αποκάλυψη, έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

    1. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το Pegasus και για την λειτουργία του στην Ελλάδα;

    2. Είχε ενημερωθεί από τον κ. Ρουμπάτη για αυτή την έκθεση του Citizel Lab; Αν είχε ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες προέβη;

    3. Η ΑΔΑΕ έκανε ελέγχους και αν ναι, κατέληξαν κάπου;

    Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα».