Ακόμη, είχε προηγηθεί μία προκλητική δήλωση δια τους στόματος του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ περί «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου», με τον αξιωματούχο να δηλώνει ότι «Η ΤΔΒΚ ανακηρύχθηκε μονομερώς στο βορρά», προσθέτοντας ότι «Κανείς δεν αρνείται ότι είναι μέρος του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Αρμόδιες πηγές από τη Λευκωσία, με τις οποίες, όπως υποστηρίζει το sigmalive, ήρθε σε επικοινωνία για το δημοσίευμα της Καθημερινής, δεν αρνήθηκαν τη ρωσική βολιδοσκόπηση περί εξακρίβωσης των διαθέσεων της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά στην πρόθεσή τους να ρυθμίσουν το θέμα της προξενικής αρωγής στα κατεχόμενα.
Ο Ρώσος πρεσβευτής Στάνισλαβ Οστάτσι διαψεύδει τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει προξενείο στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει ωστόσο πως υπάρχουν σκέψεις και επαφές για το πώς θα εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα.