Από τον Σεπτέμβριο, η Νέα Υόρκη θα απαιτήσει από τους πολίτες να αποδεικνύουν κατά την είσοδό τους σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, θεάτρων και γυμναστηρίων ότι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19. Το νέο πρόγραμμα ονομάζεται «Key to NYC Pass», αλλά δεν περιλαμβάνει, όπως μπορεί να σημαίνει το όνομα, την έκδοση νέας εφαρμογής ή διαβατηρίου εμβολίου. Αντ ‘αυτού, οι πολίτες θα μπορούν να δείξουν την κάρτα εμβολίου CDC ή μια υπάρχουσα εφαρμογή διαβατηρίου εμβολίου για να αποδείξουν τον εμβολιασμό τους.

    Η πρωτοβουλία από μια μεγάλη αμερικανική πόλη, πάρθηκε για πρώτη φορά, και όπως ήταν αναμενόμενο έχει μπερδέψει το κοινό, που αντέδρασε. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι το κλειδί στο NYC Pass – το οποίο είναι πρόγραμμα, όχι εφαρμογή ή διαβατήριο εμβολίου – προορίζεται να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την πόλη. Βάσει του ίδιου μέτρου, «θα απαιτείται ο εμβολιασμός των εργαζομένων και των πελατών στο εσωτερικό των εστιατορίων, των γυμναστηρίων και των αιθουσών θεάματος», εξήγησε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι θα χρειάζεται «τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου».

    Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, ενθάρρυνε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να απαιτήσουν τον εμβολιασμό κατά την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 30 % των ενηλίκων στη Νέα Υόρκη δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Αυτό είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες.