Νέες διατάξεις για τους ανεμβολίαστους αναμένονται να ανακοινωθούν στη Βουλή, την Πέμπτη. Αναφορικά με τα όσα δήλωσαν οι Κωστής Χατζηδάκης και Μάκης Βορίδης, οι εργαζόμενοι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν θα πληρώνονται, ενώ δεν θα προβλέπονται και ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

    Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει λεπτομερώς τις νομικές αλλά και τις πρακτικές διαστάσεις του θέματος, αναζητώντας προσεκτική διατύπωση, ιδίως στο κρίσιμο πεδίο των κυρώσεων, ωστόσο έχουν καθοριστεί, πέντε γενικές κατευθύνσεις.

    Η πρώτη είναι η αναστολή μισθού για όσους βρίσκονται στη λίστα υποχρεωτικότητας αλλά αρνούνται τον εμβολιασμό τους, με την εν λόγω επίπτωση να αναφέρεται ως «αναστολή εργασίας» ή «άδεια άνευ αποδοχών». Το δεύτερο σημείο είναι η επ’ αόριστον ισχύς της εν λόγω αναστολής, χωρίς χρονικό «ταβάνι» δηλαδή, αλλά για όσο διαρκεί ο πανδημικός κίνδυνος. Τρίτος άξονας είναι, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, ότι δεν θα προβλέπονται ούτε καν ασφαλιστικές εισφορές, παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που σημαίνει χαμένο μισθό αλλά και ένσημα για τον εργαζόμενο εφόσον επιμένει να κρατά απόσταση από το πρόγραμμα «Ελευθερία».

    Τέταρτον, η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρχει αποσύνδεση του μέτρου με απολύσεις, επομένως αναμένεται διευκρίνιση ότι ο μη εμβολιασμός δεν θα δείχνει τον δρόμο για το πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα αντιμετωπίζεται ως ειδικό μέτρο με απευθείας χορήγηση άδειας χωρίς ο εργαζόμενος να πληρώνεται. Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν ενημέρωση για τον εμβολιασμό ή μη των εργαζομένων τους.