Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Λιβύη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Η ελληνική αποστολή μετέβη στη Βεγγάζη και η επίσκεψη στην Τρίπολη, ακυρώθηκε. Το επεισόδιο προκλήθηκε από την πλευρά της Τρίπολης, επιβαρύνοντας το κλίμα των δύο χωρών.

    Ανάμεσα στους επίσημους που περίμεναν τον Ελληνα ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο, ήταν και η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Ντμπεϊμπα Νάιλα Μάνγκους, η οποία υπέγραψε πρόσφατα τη συμφωνία της Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του αρχικού τουρκολιβυκού Μνημονίου.

    Διαβάστε ακόμη: «Δρακόντεια» τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου: 6.000 αστυνομικοί στους δρόμους και κλειστοί σταθμοί του Μετρό

    Η Μάνγκους συνοδευόταν από τηλεοπτικό συνεργείο σε μια προσπάθεια να εκβιάσει δημόσια χειραψία με τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Ο Νίκος Δένδιας, όταν διαπίστωσε τι συνέβαινε αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο.

    Αφενός γιατί δεν επιθυμούσε να καταστήσει τη Μάνγκους ισότιμη συνομιλήτριά του και αφετέρου επειδή, προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, είχε καταστήσει σαφές ότι θα άλλαζε το πρόγραμμά του μόνο αν συναντούσε αποκλειστικά τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι και κανέναν άλλον.

    Τότε εξελίχθηκε η δεύτερη φάση του επεισοδίου με τις λιβυκές αρχές να αρνούνται να εγκρίνουν το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους με τον Νίκο Δένδια προς τη Βεγγάζη. Τελικά το αεροπλάνο απογειώθηκε με καθυστέρηση και δια του FIR Μάλτας έφτασε μέχρι τον ενάεριο χώρο πάνω από την ανατολική Λίβυη προκειμένου να προσγειωθεί τελικά στη Βεγγάζη.