Πίνακας Περιεχομένων
  1. Πολλά χωριά έχουν εγκαταλειφθεί

  Η κλιματική κρίση δεν θα έπρεπε να είναι, ακόμα, ένα θέμα προς συζήτηση. Αντ’αυτού, θα έπρεπε οι κυβερνήσεις να είχαν ήδη πάρει δραστικά μέτρα, προτού φτάσουμε να μιλάμε για συνέπειες. Η ανθρωπότητα, πάντως, όσο κι αν πιστεύει ότι κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή, δεν θα γλιτώσει όσα η κλιματική αλλαγή θα φέρει στον πλανήτη. Ήδη, εκατοντάδες κάτοικοι των νησιών Φίτζι, αναγκάστηκαν να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία ή να μετοικήσουν σε άλλα νησιά για να σωθούν, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

  Όταν έχει παλίρροια, το νερό διαπερνά τα φράγματα και καταλήγει στο χωριό, εκεί όπου οι βάρκες είναι δεμένες δίπλα από τα σπίτια. Οι ξύλινες σανίδες δημιουργούν έναν αυτοσχέδιο διάδρομο, ενώ το θαλασσινό νερό που εισέρχεται στις καλλιέργειες καθιστά αδύνατη την αγροτική παραγωγή.

  Οι πρεσβύτεροι του χωριού πίστευαν ότι θα μείνουν για πάντα στον τόπο όπου είναι θαμμένοι οι αρχηγοί τους, αλλά η παλίρροια στου Ειρηνικού αναγκάζει τους 80 κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό και να μετεγκατασταθούν στις μεγαλύτερες νήσους των Φίτζι, γιατί η βύθιση του νησιού του δεν μπορεί πια να αποτραπεί.

  Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο, αφού ακόμα και η τεχνητή ανάκτηση γης δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει την καθολική βύθιση των νησιών στη θάλασσα.

  Πολλά χωριά έχουν εγκαταλειφθεί

  Σε ένα νέο χωριό, 1.500 μέτρα μέσα στην ενδοχώρα της νήσου Βάνουα Λέβου, οι κάτοικοι ζουν πλέον σε στεγνό έδαφος, αντί να βρίσκονται στο νερό μέχρι τα γόνατα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να μετοικήσουν, αλλά στο τέλος άκουσαν τους ειδικούς. Ο πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, δήλωσε στη Σούβα ότι κατανοούσε την απογοήτευση των συμπατριωτών του. «Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μίας κρίσης που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι».

  Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, τα κεφάλαια που αποφάσισαν να διαθέσουν οι αναπτυγμένες χώρες καλύπτουν μόνο μέτρα αναπροσαρμογής και όχι επανεγκατάστασης. Στην COP26 οι χώρες αυτές αναφέρθηκαν σε αποζημιώσεις των χωρών που βιώνουν τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής χωρίς την λήψη δεσμευτικών μέτρων.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  H Κίνα περικυκλώνει την Ταϊβάν με πυρά – Όλα είναι πιθανά από δω και πέρα

  Αφγανιστάν: Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και ISIS – Πώς συνδέονται με τη δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα

  Nancy Pelosi: Το μήνυμα που υπάρχει πίσω από το ροζ κοστούμι της στην Ταϊβάν