Πίνακας Περιεχομένων
    1. Οι οικονομικές κυρώσεις το όπλο των ΗΠΑ
    2. Πιθανή κινεζική απόβαση στην Ταϊβάν

    Ο διάσημος ιστορικός Niall Ferguson έκανε κάποιες δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, μετά την εισβολή του Vladimir Putin στην Ουκρανία, την οποία είχε προβλέψει. Η Κίνα, που υποστηρίζει τη ρώσικη εισβολή, παρά τα όσα λέει στις συνεδριάσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, την χαρακτηρίζουν νόμιμη. Αυτό υποστηρίζει ο Σκωτσέζος ιστορικός, επικαλούμενος εσωτερικά έγγραφα.

    Σε τηλεδιάσκεψη με τον David Zervos της επενδυτικής Jefferies, ο Ferguson εκτίμησε ότι αν η ουκρανική κρίση μας φαίνεται ήδη τεράστιο, τότε δεν ξέρουμε τι μας περιμένει στο μέλλον, λέγοντας πως ο Ψυχρός πόλεμος δεν θα είναι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    Οι οικονομικές κυρώσεις το όπλο των ΗΠΑ

    Άσκησε, δε, κριτική για την πολιτική των ΗΠΑ, όσο και στον πρόεδρο Biden, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δείξει κατώτερος των περιστάσεων. Δεν αποκλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Donald Trump με την Κίνα, αλλά ούτε εμπόδισε τη ρώσικη εισβολή. «Συμπερασματικά, ζούμε σε μία περίοδο που θυμίζει την δεκαετία του ‘70, μόνον που σε αυτόν τον Ψυχρό Πόλεμο οι ΗΠΑ κάνουν όλες τις λάθος κινήσεις», συνόψισε.

    Ο Ferguson τόνισε πάντως πως οι οικονομικές κυρώσεις είναι το μεγάλο όπλο των ΗΠΑ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για το επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί εξήγησε πως η Κίνα δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ και την Δύση αν δεν βρει «έναν λογικό τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις».

    Πιθανή κινεζική απόβαση στην Ταϊβάν

    Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Σκωτσέζος ιστορικός έκανε την πρόβλεψη ότι η επόμενη γεωπολιτική σύγκρουση δεν θα γίνει στην Ευρώπη – μιας και όπως υποστηρίζει, η Ρωσία δεν πρόκειται να χτυπήσει μία χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ – αλλά είτε στο Ιράν, είτε στην Ταϊβάν. Υποστηρίζει, δε, ότι μία κινεζική απόβαση στην Ταϊβάν είναι πιθανή από το καλοκαίρι του 2023 και μετά, όταν ο Xi Jinping θα έχει ανανεώσει την θητεία του – για να σημειώσει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί αν η αμερικανική πλευρά αποφάσιζε να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα με το επιχείρημα ότι βοηθά τη Ρωσία στον πόλεμο που ξεκίνησε με την Ουκρανία.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr

    IEA: «Είμαστε μπροστά σε μια τεράστια κρίση πετρελαίου» – Σε κατάσταση σοκ το παγκόσμιο απόθεμα

    Μονάδα «kleptocracy»: Στο «μικροσκόπιο» η κρυμμένη περιουσία του Putin στη Βρετανία