Πίνακας Περιεχομένων
    1. Το πρόγραμμα των συναντήσεων
    2. Αιχμές Ν.Δένδια προς την Τουρκία

    Στην Ουκρανία βρίσκεται, σε ταξίδι-αστραπή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης  του ο κος. Δένδιας, επισκέφθηκε το 8ο Σχολείο Ειδικής Εκμάθησης της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Σαρτανά και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς, τον πρόεδρο της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης Σαρτανά και μέλη της ελληνικής κοινότητας των χωριών Σαρτανά και Τσερμαλίκ. Ο υπουργός εξωτερικών μάλιστα, προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στο Τwitter για την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

    Κατά την έναρξη της επίσκεψης του στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων ομογενών του Σαρτανά.

    Το μήνυμα του στους Ελληνες ομογενείς πριν την αναχώρηση για Ουκρανία, ανέφερε ότι  «η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό των Ελλήνων ομογενών, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές».

    Ουκρανία: Εν αναμονή πολέμου στρατιώτες και πολίτες – Οι σκέψεις όλων στα γεγονότα της Κριμαίας το 2014

    Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, συναντήσεις με εκπρόσωπους τους, για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

    Το πρόγραμμα των συναντήσεων

    10.00 –  ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος
    10.45 – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος
    12.00 – Ελληνική Λύση Αντώνης Μυλωνάκης
    12.30 – ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Λιάπης
    13.00 – ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος
    13.30 – ΝΔ Ιωάννης Μπούγας

    Νωρίτερα, ο κος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε τον Dmytro Kuleba, για την επίσκεψή του στη Μαριούπολη, με σκοπό να στηρίξει την ελληνική ομογένεια και μίλησε για την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το Γενικό Προξενείο της στην πόλη.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Kuleba, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την απόφαση της να μην αποσύρει το προσωπικό της Πρεσβείας της στο Κίεβο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

    Ο κος. Δένδιας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα, ως θέση αρχής, στηρίζει την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.

    Αιχμές Ν.Δένδια προς την Τουρκία

    Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την πάγια ελληνική θέση περί της υποστήριξης της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με την υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Wendy Sherman, αφήνοντας και αιχμές, αναφορικά με την προσέγγιση του Κιέβου με την Άγκυρα.

    Ο Nίκος Δένδιας, ενημέρωσε την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών στην χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία, για την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση στην Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην Ουκρανία, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας στη στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

    Παράλληλα, επεσήμανε πως η Ουκρανία, συνεχίζει να μην ευθυγραμμίζεται με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κρατών-μελών της Ε.Ε.

    Ο κος. Δένδιας, άφησε σαφείς αιχμές για την επέκταση των σχέσεων του Κιέβου με την Άγκυρα – παρότι, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, έχει επανειλημμένα στηρίξει την Ουκρανία στο θέμα της προάσπισης της εδαφικής της ακεραιότητας – ενώπιον του Ουκρανού ομολόγου του, Dmytro Kuleba, κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον Ιούλιο 2021 στο Κίεβο.