Μία άλλη «επιδημία» λαμβάνει χώρα στο Μεξικό, όπου πολλοί άνθρωποι δεν πεθαίνουν αλλά παραμένουν για πάντα αγνοούμενοι. Ο λόγος; Η μανία του οργανωμένου εγκλήματος και των καρτέλ ναρκωτικών που με μαφιόζικες πρακτικές «εξαφανίζουν» άτομα αφήνοντας στις οικογένειές τους μόνο τις μνήμες και τα πράγματά τους.

    Ο αριθμός των αγνοούμενων σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αναζήτησης του Μεξικό, ανέρχεται σήμερα στις 100.000 ψυχές. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε το 1964, με σκοπό να βρεθεί μία λύση στην μαινόμενη κατάσταση της εξαφάνισης ατόμων που έχουν έστω και την παραμικρή σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο ανθίζει στην χώρα. Το αποτέλεσμα; Όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η τραγική αυτή κατάσταση αλλά σύμφωνα με νέα ανάλυση της επιτροπής, οι νέες περιπτώσεις αγνοουμένων για το 2022 είναι τετραπλάσιες από αυτές του 2021. 

    Οργανισμοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και οι οικογένειες των θυμάτων κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση να κάνει πιο εντατικές τις έρευνες για τους αγνοοούμενους. Τίποτα όμως δεν αλλάζει, αντιθέτως υπάρχει ραγδαία αύξηση στο ποσοστό των εξαφανισμένων.

    Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η επίσημη λίστα του κράτους με τα αγνοούμενα άτομα έχει ανέλθει από τα 73.000 σε 100.000. Περισσότερα από αυτά, άντρες. Οι 40.000 από αυτές τις υποθέσεις, θεωρούνται ακόμη ενεργές.

    Παραδόξως, την «κρίση» των εξαφανίσεων στο Μεξικό πυροδότησε η επιχείρηση του πρώην Προέδρου της χώρας Felipe Calderon, ο οποίος έστειλε τον στρατό στους δρόμους για να πολεμήσει τα καρτέλ ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα, πίσω στο 2007. Η πολιτική αυτή εξαπέλυσε ένα πρωτόγνωρο κύμα βίας, η οποία δεν έχει σταματήσει να εκδηλώνεται με μανία μέχρι και σήμερα.

    Το οργανωμένο έγκλημα έχει στενές σχέσεις με πολλά πρόσωπα μέσα στις μεξικανικές αρχές, έτσι το να γίνουν πιο εντατικές οι έρευνες για τους αγνοούμενους θα σήμαινε ότι θα απειλούνταν η ομαλή συνεργασία τους. Το να «σπάσουν» αυτοί οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα σε μαφία και αστυνομία θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο οικονομικά και για τις δύο πλευρές.

    Η Virginia Garay, μιλώντας στο New York Post, θεωρεί απίστευτο ότι αντί να κλείνουν οι υποθέσεις των αγνοουμένων, αυξάνονται. Εκείνη, ψάχνει τον γιο της τα τελευταία 4 χρόνια. Αυτή ήταν η αφορμή της να δουλέψει με άλλες μητέρες σε συνεργασία με τον οργανισμό Warriors Searching for Our Treasures για να βρουν χνάρια των δικών τους ανθρώπων. Δεκάδες τέτοιοι παρόμοιοι οργανισμοί λειτουργούν στο Μεξικό. «Η κυβέρνησή μας δεν κάνει αρκετά για να βρούμε τους δικούς μας» αναφέρει.

    Η Garay και άλλες μητέρες καλούνται αρκετές φορές μέσα σε έναν μήνα να αναγνωρίσουν πτώματα. Το να βρουν τους δικούς τους, έστω και νεκρούς, θα τους επιτρέψει επιτέλους να βάλουν μία τελεία σε αυτό το «βασανιστήριο», όπως το αποκαλούν. Θα μπορέσουν, έστω, να θρηνήσουν τα αγαπημένα τους άτομα, παιδιά, συζύγους, γονείς.

    Παπούτσια εξαφανισμένης γυναίκας από διαδήλωση στην Πόλη του Μεξικού για τις χιλιάδες αγνοούμενες γυναίκες της χώρας. Οι διαδηλωτές άπλωσαν κόκκινα παπούτσια για να τιμήσουν τις μνήμες τους.

    Πηγή φωτογραφιών: Shutterstock.com

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Ευλογιά των πιθήκων: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη – Ποια τα συμπτώματα της ασθένειας

    Γλυπτά του Παρθενώνα: Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή τους στην Ελλάδα – Αθήνα και Λονδίνο ξεκινούν συνομιλίες

    Είναι ο Zelensky… Ρώσος; Οι φωτογραφίες από το «διαβατήριό» του που το υπονοούν