Πίνακας Περιεχομένων
    1. Γαλάζιες Σημαίες: Σημαντική πρωτιά για τη Χαλκιδική

    Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, με τους περισσότερους να έχουν ήδη κάνει τις πρώτες τους βουτιές. Από ‘δω και στο εξής όμως, οι παραλίες θα γεμίζουν όλο και περισσότερο, μιας και από την άλλη εβδομάδα η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο. Γι’αυτό είναι μια καλή στιγμή να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τις παραλίες στην Ελλάδα.

    Για ακόμη μια φορά, η χώρα μας σάρωσε στις Γαλάζιες Σημαίες, καθώς βρίσκεται στην 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες. Κι αυτό αποτελεί ένα αισιόδοξο πλάνο για την φετινή τουριστική χρονιά, ελπίζοντας οι προσδοκίες να επαληθευτούν.

    Συγκεριμένα, 581 ελληνικές ακτές (έναντι 545 πέρυσι), 15 μαρίνες (έναντι 16 πέρυσι) και 6 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες, όπως ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

    Γαλάζιες Σημαίες: Σημαντική πρωτιά για τη Χαλκιδική

    Δεν το λένε τυχαία το «σαν την Χαλκιδική δεν έχει». Ο νομός αναδείχθηκε πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό βραβεύσεων, με 96 σημαίες, ενώ ακολουθούν η Αττική, η Κρήτη και η Ρόδος.

    Ποσείδι Χαλκιδικής / Φωτογραφία: Unsplash

    Αναλυτικά η κατάταξη των περιφερειών

    Όσον αφορά τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα, στην κορυφή βρίσκεται η Χαλκιδική, με 87 Γαλάζιες Σημαίες. Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Ρόδου, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις ανήκουν στην Κρήτη: στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου (41 φέτος έναντι 40 πέρυσι), Χανίων (36 έναντι 33), Ηρακλείου (31 έναντι 29) και Ρεθύμνου (20 έναντι 18). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αττική (18 έναντι 15), η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας (17 έναντι 16) και Λέσβου (17). Οι περιφερειακές ενότητες με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες (μόλις μία σε καθεμία) είναι οι Π.Ε. Άνδρου, Έβρου, Ιθάκης, Μυκόνου και Τήνου.

    Σε επίπεδο δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται και φέτος η Ρόδος με 55 σημαίες. Ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18). Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12).

    Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία απονέμεται στις ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν πια.

    Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Το Cookoovaya στο Saint-Tropez: Το πρώτο αθηναϊκό εστιατόριο που πάει στο εξωτερικό

    Θα κολυμπούσες για πάντα εδώ – Το νησί με τη μία παραλία που κάθε του σημείο θυμίζει Καραϊβική

    ΞΧΞ: Η λίμνη με τα αινιγματικά αρχικά και τα πορφυρά νερά στο νησί Μετώπη με το σχήμα σπαθιού