Ο Andrey, Ρώσος πολίτης, δηλώνει απεγνωσμένος: «Αν μπορούσα να φύγω από τη Ρωσία άμεσα, θα το έκανα. Όμως, δεν μπορώ να παραιτηθώ από τη δουλειά μου». Δεν μπορώ να καν να πάρω δάνειο, αφού οι τόκοι έχουν ανέβει στα ύψη. Εκατομμύρια Ρώσοι όπως εκείνος, έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τις επιπτώσεις των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να τιμωρήσουν τη χώρα επειδή εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία. «Σχεδιάζω να βρω νέους πελάτες στο εξωτερικό άμεσα και να φύγω από τη Ρωσία με όσα λεφτά μου έχω καταφέρει να φυλάξω», λέει ο 31χρονος designer. «Φοβάμαι εδώ πέρα – συμπολίτες μου συλλαμβάνονται επειδή διαδηλώνουν κατά της κομματικής γραμμής. Ντρέπομαι για την κυβέρνηση και δεν έχω καν ψηφίσει αυτούς που κυβερνούν».

    Οι κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία, περιγράφονται πλέον ως οικονομικός πόλεμος – στόχος τους είναι να απομονώσουν τη χώρα και να δημιουργήσουν μια βαθιά κρίση. Οι δυτικοί ηγέτες, ελπίζουν πως τα πρωτοφανή μέτρα που έχουν επιβάλλει, θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δρα το Κρεμλίνο έως τώρα.

    Απλοί Ρώσοι πολίτες, βλέπουν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται. Οι ζωές τους έχουν ήδη αλλάξει προς το χειρότερο. Οι κυρώσεις ενάντια σε ρωσικές τράπεζες, περιλαμβάνουν τη διακοπή συνεργασίας με Visa και Mastercard και κατ’ επέκταση και με Apple Pay και με  Google Pay.

    Ρωσία

    Ο 35χρονος Daria, διευθυντής εταιρείας στη Μόσχα, δήλωσε πως κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε το μετρό. «Πάντα πληρώνω τους τηλεφωνικούς μου λογαριασμούς αλλά το κινητό μου σταμάτησε να λειτουργεί. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Εντέλει, τα εμπόδια οφείλονται στην τράπεζα VTB, η οποία πλήτετται από κυρώσεις και έπαψε να δέχεται τις Google Pay και Apple Pay, ως τρόπους πληρωμής. Έπρεπε να αγοράσω συμβατική κάρτα για τα ΜΜΜ. Σήμερα, δεν μπόρεσα να πραγματοποιήσω και αγορές σε κατάστημα, για τον ίδιο λόγο».

    Τη Δευτέρα, η Ρωσία διπλασίασε τους τόκους στο 20%, ως απάντηση στις κυρώσεις. Η μετοχική αγορά παραμένει κλειστή, εξαιτίας των φόβων για μαζική εξαγορά μετοχών. Το Κρεμλίνο δηλώνει πως έχει αρκετές πηγές για να αντέξει τις κυρώσεις αλλά κάτι τέτοιο αμφισβητείται.

    Τι είναι οι απαγορευμένες θερμοβαρικές βόμβες που πιθανόν χρησιμοποιεί η Ρωσία

    Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η κεντρική τράπεζα, συνέστησε ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθεί το κρασάρισμα τραπεζών, το οποίο ύθισται να συμβαίνει όταν πολλοί άνθρωποι αποσπούν ταυτόχρονα χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

    Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξαν μεγάλες ουρές Ρώσων πολιτών να περιμένουν τη σειρά τους σε ΑΤΜ τραπεζών και στη συνέχεια να γίνονται αλλαγές νομίσματος τις τελευταίες ημέρες, με τους πολίτες να φοβούνται πως οι τραπεζικές τους κάρτες θα σταματήσουν σύντομα να λειτουργούν ή ότι θα μπουν όρια στο ποσό που μπορούν να αποσπάσουν.

    Δολάρια και ευρώ, εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες από την εισβολή. Έκτοτε, πολύ μικρά ποσά παραμένουν διαθέσιμα, ενώ υπάρχει όριο στο πόσα πολλά ρούβλια μπορούν να κάνουν ανάληψη.

    Οι ρωσικές τράπεζες αρνούνται πως υπάρχει έλλειψη ρευστού και αναλυτές συμφωνούν πως η μείωση ρευστού στα ΑΤΜ, οφείλεται στα προληπτικά μέτρα που πήραν οι ρωσικές τράπεζες ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη ανάληψη χρημάτων. Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία, ανέμενε τις πρόσφατες κυρώσεις και πως είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει, ωστόσο δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο αν θα δώσει επιπλέον βοήθεια στις τοπικές επιχειρήσεις, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Ωστόσο, αρκετοί Ρώσοι, πολλοί από τους οποίους πληροφορούνται από την κρατικά ελεγχόμενη τηλεόραση, αναμένεται πως θα αρχίσουν να παρατηρούν αλλαγές στη ζωή τους πολύ σύντομα.

    Πηγή: BBC