Η Olena Kurilo είναι η γυναίκα σύμβολο της Ουκρανίας. Το τραυματισμένο πρόσωπό της από την επίθεση ρώσικης εισβολής, έγινε viral. Ένας πύραυλος κατέστρεψε το διαμέρισμά της, τις πρώτες ώρες του πολέμου, στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί από το ένα μάτι. Η Olena, που εργάζεται ως δάσκαλα, δέχτηκε θραύσματα γυαλιού στο πρόσωπό της, από το παράθυρο του σπιτιού της.

    Έχοντας πια φύγει από την Ουκρανία, η Olena βρίσκεται στην Πολωνία και αναρρωνεί σε ειδικό ειδικό οφθαλμολογικό χειρουργείο, προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση. Οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για το κατά πόσο θα μπορέσουν να σώσουν το μάτι της, επαναφέροντας μέρος της χαμένης όρασης της. «Είμαι πολύ τυχερή. Πρέπει να έχω έναν πολύ δυνατό φύλακα άγγελο για να έχω μείνει ζωντανή», λέει η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Daily Mirror.

    «Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα ξεκινούσε πράγματι πόλεμος. Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν, ΄συμβαίνει αλήθεια αυτό’. Ο άνδρας μου πήγε να γεμίσει το αμάξι με πετρέλαιο ώστε να φύγουμε, ενώ εγώ άρχισα να φτιάχνω τις βαλίτσες. Όμως, τον έπιασε λάστιχο στον δρόμο κι αυτά τα 30 λεπτά καθυστέρησης που είχε μέχρι να το αλλάξει, του έσωσαν τη ζωή. Μόλις είχαμε ανακαινίσει το σπίτι μας. Ποτέ δεν είχα φανταστεί πως κάποιος μπορεί να χάσει κάτι τόσο γρήγορα», είπε η Olena.

    Όπως αποκάλυψε, μετά την επίθεση, πέρασε 12 μέρες κρυμμένη στα ερείπια του σπιτιού της, έξω από το Χάρκοβο, συνεχίζοντας να κάνει έκκληση για ειρήνη. «Θέλει να είναι το πρόσωπο της ειρήνης, όχι του πολέμου», είπε ένας οικογενειακός φίλος στην εφημερίδα. Φεύγοντας για την Πολωνία, η 54χρονη άφησε πίσω τον άνδρα της, μιας και απαγορεύονται να φύγουν από τη χώρα βάσει στρατιωτικού νόμου.

    Σχεδόν 3,8 εκατομμύρια άλλοι κάτοικοι της Ουκρανίας έχουν επίσης εγκαταλείψει, με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς να αναζητούν καταφύγιο στην Πολωνία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. «Οι Ρώσοι είναι τόσο ζομπιασμένοι και πιστεύουν αυτό που τους λένε. Η Olena θέλει να καταλάβουν ότι αυτό δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι ταινία», φέρεται να είπε η φίλη της στο βρετανικό ταμπλόιντ.

    Η βρετανική εφημερίδα βρισκόταν σε επαφή μαζί της όλο αυτό το διάστημα και οι δημοσιογράφοι κανόνισαν τη μεταφορά της στην Πολωνία και τη νοσηλεία της εκεί. «Εάν δεν ήμουν τραυματισμένη δεν θα άφηνα τον άνδρα μου. Αλλά έπρεπε να σώσω την όρασή μου, καθώς δουλεύω με παιδιά και λατρεύω τη δουλειά μου».

    Τώρα, ελπίζει η εγχείρηση να πάει καλά. «Όταν κοιτάζω στον καθρέφτη, δεν καταλαβαίνω τι έχει γίνει. Διότι δεν μπορώ να αποδεχτώ την πραγματικότητα».

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπορεί η επισιτιστική κρίση να επηρεάσει την Ελλάδα;

    Κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας – Ο Putin διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στις Κουρίλες Νήσους

    Με πληροφορίες από New York Post