Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αναμφίβολα, έκαναν το καλύτερο ξεκίνημα που θα μπορούσαν να κάνουν. 20 και 21 ετών αντίστοιχα, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, έχουν καταφέρει μέχρι τώρα τέσσερα χρυσά μετάλλια για την Ελλάδα. Το τελευταίο ήταν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, το 2018.

    Το δίδυμο κατάφερε να σημειώσει την κορυφαία επίδοση, ωστόσο το Τόκιο ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, κυρίως γιατί θα έπρεπε να «νικήσουν» εμπειρία ετών στις ανταγωνίστριες τους. Για την ακρίβεια, για πολύ κόσμο δεν ήταν μεταξύ των πληρωμάτων που θα κατάφερναν να περάσουν στον τελικό. Μπούρμπου και Κυρίδου όχι μόνο απέδειξαν το αντίθετο τα ξημερώματα της Τετάρτης, αλλά έκαναν και παγκόσμιο ρεκόρ στον χρόνο.

    Σημειώνεται, βέβαια, πως στην επόμενη κούρσα οι αθλήτριες από τη Νέα Ζηλανδία έσπασαν το ρεκόρ των δύο Ελληνίδων.

    Οι δύο Ελληνίδες τερμάτισαν με χρόνο 6:48.70 στον ημιτελικό, η καλύτερη επίδοση που έχει γίνει σε δίκωπο γυναικών άνευ πηδαλιούχου. Πίσω τους άφησαν τη Βρετανία, τον Καναδά και εκτός τελικού την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τη Δανία.

    Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου οδεύουν με ένα μετάλλιο, από εκεί που κανείς δεν το υπολόγιζε. Ακόμα όμως κι αν δεν τα καταφέρουν, το δίδυμο αυτό έχει να δώσει πολλά στον αθλητισμό.